Peeter Koppel • 5. detsember 2000 kell 22:00

Suuremal tõusul esialgu piir ees

Tallinna Väärtpaberibörs lõpetas eilse kauplemispäeva vaatamata lähemaid välisturge haaranud optimismile suurema tõusuta. Teatav loogika turu sellises käitumises peaks siiski olema, sest ka suuremad langused sealmail on meist õnneks praktiliselt mööda läinud.

Kauplemispäev oli taaskord väga vaikne ning tehinguid tehti eile 12,76 mln krooni väärtuses. Äripäeva indeks kaotas 0,07 protsenti langedes 437,02 punktile. Tallinna börsi meelestatus oli positiivne ning tõusjad edestasid langejaid 6:2.

Põhinimekirja suurimaks tõusjaks oli eile 1,17 miljoni kroonise käibe juures Norma aktsia, mis kerkis 2,2 protsenti 46,50 krooni tasemele. Maaklerite hinnangul pole Norma aktsia puhul viimasel ajal lääne investorite erilist huvi märgata olnud, mis on jätnud aktsia kohalike spekulantide mängumaaks. Fundamentaalselt peaks Norma aktsia praegu olema üpris alla hinnatud, mis annab põhjuse oodata aktsia hinnalt lähiajal ülespoole liikumist.

Eesti Telekomi aktsia sulgus eile 1,11 protsenti kõrgemal 91 krooni tasemel. Telekomi aktsiaga kaubeldi 2,4 mln krooni väärtuses. Telekomi aktsia on praegu välisturgudel kogu telekommunikatsioonisektori suhtes valitseva ebakindluse tõttu küllaltki haavatav. Kuigi praegu suuremaid müüjaid turul näha ei ole, võib välisinvestori jaoks ka väiksem order siinse tasakaalu paigast lüüa.

Turu pikaajaline lemmik Hansapanga aktsia kerkis eile 6,65 mln kroonise käibe juures 0,56 protsenti ning sulgus 134,50 krooni tasemel.

Maaklerite arvates on lühiajalises perspektiivis Hansapanga aktsia tõusul siiski piir ees. Seda sellepärast, et osa investoreid, kes madalamatelt hinnatasemetelt positsioone võtsid, on praegustelt tasemetelt juba müümas. Samas on maaklerite arvates praeguse hinna juures olemas ka tegelik ostuhuvi ning seetõttu ei saa Hansapanga aktsia hinna olulist langust lähiajaks ennustada.

Hetkel kuum