• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ära osta piraatkaupa!

  See, kuidas peaminister Mart Laar teisipäeval koos siseminister Tarmo Looduse ja kultuuriminister Signe Kiviga Kadaka turgu takseerimas käis ning õhtul kuulas valitsuskabinet samade ministrite infot piraatlusevastase võitluse tõhustamisest, kuulub juba tragikomöödia valdkonda. Mida härrad ja proua minister mõttetu jalutuskäiguga piraatlusepessa saavutada tahtsid, ei tea nad vist õieti isegi. Igal juhul näitasid ärikad kioskiuksi kõrgete külaliste nina ees kinni pannes, et ei arva neist ei a-d ega ö-d.
  Äripäev suhtub skeptiliselt valitsuse väljahõisatud meetmetesse ? paljudest neist on räägitud aastaid, aga tegudeni ei jõuta kuidagi.
  Kuni võitlus piraatkaubandusega on tunduvalt ebamugavam kui salaäriga tegelemine, ei ole võimalik piraatlusele piiri panna, rääkimata selle likvideerimisest.
  Tundub, et siseminister Loodusel tuleb siiski oma amet maha panna ? salaviina- ja salakütuseäri ning piraatkaubandus on tal üle pea kasvanud, valitsus on ohjad enda kätte võtnud, aga valinud aeganõudva seaduste parandamise tee. Nt intellektuaalset omandit rikkuva kauba sisse- ja väljaveo tõkestamise seaduse eelnõu esitamise tähtaeg on jaanuaris. Äripäev lubas Loodusele selle kuu.
  Mitmed kavandatavad seaduseparandused teevad tõesti salaäritsemise ebamugavamaks: nt täiendav säte tarbijakaitse- ja autoriõiguse seadusesse, mis lubab politseinikul algatada piraatkaubaga äritseja kauplemisloa peatamine, samuti haldusõigusrikkumiste seadustiku muudatus, mis hõlbustab politseil piraatkaupa erikonfiskeerida.
  Oleme nõus ka rendiseaduse muudatusega, mis paneb kaubanduspinna rendileandjale vastutuse selle eest, kui rendile antud pinnal tegeldakse piraatkauba müügiga. Ehk ? Kadaka turul müüdava piraatkauba eest saab vastust nõuda turu omanikult, ASilt Combinent.
  Turu peremehel Aivar Leinemannil on ühes asjas õigus: piraatlus on rahvusvaheline äri ja see ei alga ega lõpe Kadaka turul. Ent Laar, Loodus ja Kivi võinuks Kadaka turu jalutuskäigu asemel ka Ikla või Narva piiripunktis Eestisse tulevaid sõiduvahendeid takseerida ? käik olnuks sama tühi.
  Isegi kui tehakse seaduseparandused, mis lubavad iga Eestisse tulija koos tema kraamiga läbi otsida, oleks selle nähtav tulemus mitmepäevane järjekord piiril. Piraatkaup jõuaks ikka Tallinna Kadaka turule ? kuni on nõudlus, leiab kaup tee tarbijani. Aga me saame lõpetada piraatkaubanduse Kadaka turul. Kui seadused Kadaka turul ei kehti, tuleb minna kas või turu sulgemiseni.
  Esialgu prooviks veel heaga ? asendada Kadaka turul politsei eraturvafirmaga. Kuni seadusi karmistatakse ja kuni valitsus kõhkleb erastruktuure kasutamast, annaks tulemusi seegi, kui politsei (mitte Mustamäelt, vaid nt Tartust) teeb kuu jooksul iga päev turule kontrollreide. Kui ka info kaubitsejateni jõuaks, ei saaks nad kraami müüa. Loomulikult on vaja, et Kadaka turu kõrval tegeldakse samaaegu teiste kauplemiskohtade ning piiripunktidega.
  Äripäev kutsub üles salakaupa mitte ostma ? piraatkaup on turuletil originaalist küll odavam, kuid võites plaati ostes paarkümmend krooni, kaotab ostja sama summa astmel x riigile laekumata maksude näol haigusrahas, pensionides ja laste koolirahas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
S&P 500 aktsiaindeks tõusis uude ajaloolisse tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Selgusid aasta töösturi nominendid
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.