Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ära osta piraatkaupa!

  See, kuidas peaminister Mart Laar teisipäeval koos siseminister Tarmo Looduse ja kultuuriminister Signe Kiviga Kadaka turgu takseerimas käis ning õhtul kuulas valitsuskabinet samade ministrite infot piraatlusevastase võitluse tõhustamisest, kuulub juba tragikomöödia valdkonda. Mida härrad ja proua minister mõttetu jalutuskäiguga piraatlusepessa saavutada tahtsid, ei tea nad vist õieti isegi. Igal juhul näitasid ärikad kioskiuksi kõrgete külaliste nina ees kinni pannes, et ei arva neist ei a-d ega ö-d.
  Äripäev suhtub skeptiliselt valitsuse väljahõisatud meetmetesse ? paljudest neist on räägitud aastaid, aga tegudeni ei jõuta kuidagi.
  Kuni võitlus piraatkaubandusega on tunduvalt ebamugavam kui salaäriga tegelemine, ei ole võimalik piraatlusele piiri panna, rääkimata selle likvideerimisest.
  Tundub, et siseminister Loodusel tuleb siiski oma amet maha panna ? salaviina- ja salakütuseäri ning piraatkaubandus on tal üle pea kasvanud, valitsus on ohjad enda kätte võtnud, aga valinud aeganõudva seaduste parandamise tee. Nt intellektuaalset omandit rikkuva kauba sisse- ja väljaveo tõkestamise seaduse eelnõu esitamise tähtaeg on jaanuaris. Äripäev lubas Loodusele selle kuu.
  Mitmed kavandatavad seaduseparandused teevad tõesti salaäritsemise ebamugavamaks: nt täiendav säte tarbijakaitse- ja autoriõiguse seadusesse, mis lubab politseinikul algatada piraatkaubaga äritseja kauplemisloa peatamine, samuti haldusõigusrikkumiste seadustiku muudatus, mis hõlbustab politseil piraatkaupa erikonfiskeerida.
  Oleme nõus ka rendiseaduse muudatusega, mis paneb kaubanduspinna rendileandjale vastutuse selle eest, kui rendile antud pinnal tegeldakse piraatkauba müügiga. Ehk ? Kadaka turul müüdava piraatkauba eest saab vastust nõuda turu omanikult, ASilt Combinent.
  Turu peremehel Aivar Leinemannil on ühes asjas õigus: piraatlus on rahvusvaheline äri ja see ei alga ega lõpe Kadaka turul. Ent Laar, Loodus ja Kivi võinuks Kadaka turu jalutuskäigu asemel ka Ikla või Narva piiripunktis Eestisse tulevaid sõiduvahendeid takseerida ? käik olnuks sama tühi.
  Isegi kui tehakse seaduseparandused, mis lubavad iga Eestisse tulija koos tema kraamiga läbi otsida, oleks selle nähtav tulemus mitmepäevane järjekord piiril. Piraatkaup jõuaks ikka Tallinna Kadaka turule ? kuni on nõudlus, leiab kaup tee tarbijani. Aga me saame lõpetada piraatkaubanduse Kadaka turul. Kui seadused Kadaka turul ei kehti, tuleb minna kas või turu sulgemiseni.
  Esialgu prooviks veel heaga ? asendada Kadaka turul politsei eraturvafirmaga. Kuni seadusi karmistatakse ja kuni valitsus kõhkleb erastruktuure kasutamast, annaks tulemusi seegi, kui politsei (mitte Mustamäelt, vaid nt Tartust) teeb kuu jooksul iga päev turule kontrollreide. Kui ka info kaubitsejateni jõuaks, ei saaks nad kraami müüa. Loomulikult on vaja, et Kadaka turu kõrval tegeldakse samaaegu teiste kauplemiskohtade ning piiripunktidega.
  Äripäev kutsub üles salakaupa mitte ostma ? piraatkaup on turuletil originaalist küll odavam, kuid võites plaati ostes paarkümmend krooni, kaotab ostja sama summa astmel x riigile laekumata maksude näol haigusrahas, pensionides ja laste koolirahas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ettevõtlusminister Järvan: elektri hinna tõus ei mõjuta eriti ettevõtteid
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Kristjan Järvani sõnul moodustavad energiakulud ettevõtete kogukuludest vaid paar protsenti. Põhjused, miks paljud firmad praegu raskustes on, on Järvani hinnangul hoopiski muud.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Kristjan Järvani sõnul moodustavad energiakulud ettevõtete kogukuludest vaid paar protsenti. Põhjused, miks paljud firmad praegu raskustes on, on Järvani hinnangul hoopiski muud.
Andre Nõmm: kõrged hoiuse intressid ilma kapitalijuhtimiseta on kui rattasõit ilma kiivrita
Suuremate hoiu-laenuühistute tegevus on üsna sarnane pankade tegevusega, sestap peaksid neile ka samasugused reeglid kehtima, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm asutuse blogis.
Suuremate hoiu-laenuühistute tegevus on üsna sarnane pankade tegevusega, sestap peaksid neile ka samasugused reeglid kehtima, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm asutuse blogis.
Vene toornafta tarned Euroopasse on kuhtunud
Juba enne täna jõustunud Euroopa Liidu keeldu Vene nafta impordile meritsi kukkusid Vene nafta tarned Euroopasse veerand miljoni barrelini päevas.
Juba enne täna jõustunud Euroopa Liidu keeldu Vene nafta impordile meritsi kukkusid Vene nafta tarned Euroopasse veerand miljoni barrelini päevas.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Eesti ettevõtjate avaldus: rohepöördest peab saama poliitiline ja ühiskondlik prioriteet
Üle kuuekümne Eesti ettevõtja kirjutasid alla pöördumisele, millega julgustatakse valitsust, erakondi ja ajakirjandust muutma rohepööre järgmiste aastate prioriteediks ja aitama ühiskonnal mõista selle olulisust.
Üle kuuekümne Eesti ettevõtja kirjutasid alla pöördumisele, millega julgustatakse valitsust, erakondi ja ajakirjandust muutma rohepööre järgmiste aastate prioriteediks ja aitama ühiskonnal mõista selle olulisust.

Olulisemad lood

Tuntud Vene oligarh peeti Londonis kinni rahapesukahtlusega
Ühendkuningriigi kuritegevuse agentuuri teatel arreteeriti "jõukas Vene ärimees", kelle isik hoiti anonüümsena. Hiljem teatas Venemaa uudisteagentuur TASS, et kinni peeti miljardär Mihhail Fridman.
Ühendkuningriigi kuritegevuse agentuuri teatel arreteeriti "jõukas Vene ärimees", kelle isik hoiti anonüümsena. Hiljem teatas Venemaa uudisteagentuur TASS, et kinni peeti miljardär Mihhail Fridman.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.