Ülo Toomsalu • 6. detsember 2000 kell 6:56

Mobiiltelefoniga rääkimine võib olla ohtlik laste tervisele

Erinevalt Inglismaast ei varustata Eestis mobiiltelefone veel lapsi ohu eest hoiatavate kleebistega. Tervisekaitsetalituse kinnitusel ei tohiks lapsed aga kahjuliku elektromagnetvälja pärast mobiiliga üldse rääkida, kirjutab SL Õhtuleht.

?Lastel ja noortel ei soovita me üldse mobiiltelefoni kasutada. Nende arenev organism on elektromagnetvälja mõjudele eriti vastuvõtlik,? hoiatab tervisekaitseinspektsiooni nõunik Agnes Jürgens.

Ka täiskasvanutel soovitavad tervisekaitsjad pidada vaid lühikesi, 3-4minutilisi kõnesid. Oma tervisest hooliv inimene peaks kasutama ka vabakäeseadet, sest kõne ajal mobiiltelefoni kõrva juures hoides võib kesknärvisüsteem saada lubatust kuni 100 korda suurema kiirgusdoosi.

?Mobiiltelefoni ümber tekib elektromagnetväli, mille tugevus sõltub nii aparaadi margist, mobiilsidemasti kaugusest kui ka sellest, kas telefoniga parajasti kõneldakse või mitte.

.?Elektromagnetväli ehk -kiirgus mõjutab vastava ala asjatundjate väitel telefonikasutaja närvisüsteemi. Telefoni kiirgus võib tekitada näiteks mälu- ja tähelepanuhäireid. Inimene on pidevalt väsinud ja hajevil ning pea käib ringi. Halveneda võivad veel ainevahetus ja immuunsüsteem ning meestel peale selle ka potents. Samas sõltub mobiiltelefoni kiirguse mõju iga inimese organismist ja selle eripärast,? räägib küsitletu.

Tervisekaitseinspektsiooni nõunik tunnistab, et nende käsutuses pole ühtegi ametlikku uurimust, mis tõendaks mobiiltelefoni terviseohtlikkust.

Briti teadlased ei soovita samuti lastel mobiiltelefone üldse kasutada, sest need võivad alla 16aastastele halvasti mõjuda. Sealne tervishoiuministeerium kavatseb taskutelefonid ja nendega kauplevad poed varustada lapsi ohu eest hoiatavate siltidega.

Brittide hinnangul ei tohiks mobiiltelefoni ka öösel voodi lähedal sisselülitatuna hoida.

Hetkel kuum