7. detsember 2000 kell 22:00

Raudteest vähe infot

58 protsenti inimestest on ASi Eesti Raudtee erastamisega kursis pigem halvasti või väga halvasti. Väga hästi informeeritud on vaid 1 protsent ja küllaltki hästi 4 protsenti elanikkonnast, keskmiselt informeerituks peab end 36 protsenti elanikkonnast. Eestlastest peab end kehvasti informeerituks 51 ning mitte-eestlastest 72 protsenti.

?Ei tea ühegi teise suure objekti erastamise lugu, kus inimeste informeeritus oleks olnud niivõrd madal,? ütles Saar Polli juhatuse esimees Andrus Saar neljapäeval ajakirjanikele.

75 protsendi hinnangul peaks jääma kontroll Eesti Raudtee üle Eesti ettevõtjate kätte. Eestlastest arvab nii 85 protsenti ning mitte-eestlastest 57 protsenti. Raudtee minekut välismaa ettevõtjatele pooldab 5 protsenti küsitletuist, sealjuures 8 protsenti muulastest ja vaid 2 protsenti eestlastest.

27 protsendi hinnangul on Eesti Raudtee riigi jaoks niivõrd tähtis objekt, et seda ei tohiks erastada. Erastamist peab hädavajalikuks 50 protsenti. 68 protsendi hinnangul ei ole Eesti Raudtee erastamise protsess seni kõige paremini õnnestunud.

Erastaja valiku kriteeriumidest osutus kõige ebaolulisemaks hind, selle seab esikohale vaid 4 protsenti inimestest, selgus uuringust.

Enimtähtsaks hindasid küsimustele vastanud seda, kuivõrd suurt kasu saab Eesti riik raudtee erastamisest pikemas perspektiivis. Selle seadis esikohale 33 protsenti küsitletuist.

Erastamise usaldusväärsust pidas esmatähtsaks 21 protsenti, investeeringute mahtu 16 protsenti ja Eesti Raudtee töötajatele pakutavaid sotsiaalseid garantiisid 19 protsenti küsitletuist.

Autor: BNS

Hetkel kuum