12. detsember 2000 kell 9:42

Vene puidueksport pingestab Lääne-Euroopa turgu

Vene saematerjali eksport Lääne-Euroopasse, mis enne NL kokkuvarisemist ulatus 200 000 tihumeetrile kuus, on pärast järsku langust kiiresti taastunud ja tagasi endisel tasemel ? 2,4 miljonit tihumeetrit aastas. Sedavõrd kiire taastumine on tulnud üllatusena ka analüütikutele, kirjutab Dagens Industri.

Kogus on väike, kui võrrelda Lääne-Euroopa kuue suurriigi aastase impordimahuga ? 22 miljonit tihumeetrit ? kuid mõjutab oluliselt alal tegutsevate firmade marginaale, mida niigi rõhub valmistoodete hinna langus, tooraine kõrge hind ning nafta kallinemisest kasvanud transpordikulud.

Tootmise kiire kasvuga on suurenenud saematerjalide pakkumine, rõhudes hindu. Rootsi saetööstuste toodang ulatub tänavu 15 miljonile tihumeetrile, mis on 3% rohkem kui mullu. Soomes, kus 1998. a ulatus aastatoodang 12,2 miljonile tihumeetrile, kasvab see Soome metsandusinstituudi Metla hinnangul tuleval aastal 14,2 miljonile tihumeetrile.

DI kirjutab, et pankrotirisk Rootsi saetööstustes on tõsine.

Hetkel kuum