Ülo Toomsalu • 13. detsember 2000 kell 6:09

Saksa labor kahtleb plahvatuses Estonial

Saksamaa Brandenburgi liidumaa materjali testimise amet lükkab ümber Saksa ajakirjaniku Jutta Rabe levitatud teate kindlast plahvatusest reisilaeva Estonia pardal, kirjutab Eesti Päevaleht.

Brandenburgi liidumaa materjali testimise ameti direktor professor Kurt Ziegler ütles eile Eesti Päevalehele, et tema juhitav amet ei saa plahvatuse toimumist Estonial kinnitada ega ka ümber lükata.

?Meie laborile anti testida üks metallitükk, mis oli väidetavalt võetud Estonialt,? rääkis Ziegler. ?Võrdlesime testimisel seda metallitükki tükkidega, mis on võetud II maailmasõja ajal plahvatanud lennukilt.?

Ziegleri sõnul on saadud andmete põhjal võimalikud mõlemad variandid. ?Estonial võis olla plahvatus ja võis ka mitte olla,? lausus Ziegler. ?Meie järeldus oli, et metalli deformatsioon võib olla võrreldav plahvatusega.?

Rabe saatis möödunud reedel Eesti Päevalehele faksiga 35-leheküljelise Estonia vrakilt toodud metallitükkide esialgsete analüüside koondraporti kahe Saksamaa laboratooriumi uurimustest. Raporti on kokku pannud Briti veealuste lõhkamiste ekspert Brian Braidwood.

Braidwoodi raportiga tutvus ka Estonia huku põhjuseid uurinud ametliku komisjoni liige, Tallinna Tehnikaülikooli mehaanikainstituudi direktor professor Jaan Metsaveer, kelle sõnul ei tõesta raport midagi.

Hetkel kuum