Ülo Toomsalu • 13. detsember 2000 kell 6:06

Tamjärv toetab raudtee erastamisel ameeriklasi

Hansapanga asutajast ja praegusest kooliomanikust Hannes Tamjärvest saab Rail Estonia võidu korral Eesti Raudtee erastamiskonkursil Eesti Raudtee nõukogu liige, kirjutab Postimees.

Ka vahepeal aktiivsest ärist tagasi tõmbunud Hansapanga looja ja juht Hannes Tamjärv, kelle ametinimetus on praegu Rocca al Mare kooli vanema kooliosa juhataja, on taas äris tagasi.

Tamjärve enda kinnitusel ta otseselt raudtee erastamises ei osale, küll aga on ta nõustanud Ameerika Ühendriikide ärimehi, kes erastamise vastu huvi tunnevad.

?Minu ja Rail Estonia omanikeringi vaated arendada Eesti võimalusi lääne ja ida vahelise ühenduslülina langevad teistest erastajatest enim kokku,? põhjendas Tamjärv oma valikut. Rail Estonia omanikel ja partneritel on Tamjärve hinnangul konkurentidest tunduvalt suuremad võimalused kahesuunalise transiidi kasvatamisel.

Tamjärve kinnitusel ei kahtle tema Canadian Pacific Railway (CPR) osalemises raudteel opereerimises. CPR on Ameerika suuruselt kuues raudteefirma, ja mis Eesti jaoks võib olla tähtsamgi, CPRi emafirma on kuues reeder maailmas konteinervedudes.

Ka teised konkurendid Baltic Rail Service (BRS) ja Raudtee Erastamise Rahva AS (RER) näevad konteinervedude ennakarengus raudteel suuri võimalusi. Tamjärve sõnul puudub aga neil Rail Estoniaga võrreldav globaalne haare.

Hetkel kuum