Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2001: käibekasv 82%, kasum 94% firmadel

  Äripäev viis ettevõtete TOP 500 juhtide hulgas läbi konjunktuuriuuringu ?Äripäeva baromeeter 2001?. Selle põhjal joonistus välja suure ettevõtte tippjuhi majanduspoliitiline portree vaatega järgmisele aastale.
  Tippjuht prognoosib, et kuue kuu pärast on majanduse üldolukord kas parem või pigem parem kui praegu. Nii vastas 80 protsenti küsitletud tippjuhtidest. On iseloomulik, et selgelt halvemaks ei prognoosinud olukorda mitte ükski.
  2001. aasta majanduskasvu numbrite valguses ootab kõige suurem osa tippjuhte majanduskasvu 4?6 protsendi vahemikus (44 protsenti vastanutest), kusjuures sellest vahemikust ülespoole positsioneerib ennast rohkem tippjuhte kui allapoole. Ja taas ei prognoosinud ükski küsitletu majanduslangust.
  Enda juhitud ettevõtte käive suureneb 2001. aastal 82 protsendil ja jääb samaks 13 protsendil tippjuhtidest. Järgmise aasta lõpetab kasumiga 94 protsenti vastanud tippjuhtide firmadest.
  Suurettevõtete käibe- ja kasumiprognoosi näitajad olid konjunktuuriuuringu selgroog ja osutusid kõige positiivsemaks terves küsitluses. 4?6 protsenti üldist majanduskasvu tundub nende näitajate kõrval justkui lahjavõitu ? ootaks isegi kindlat kümmet protsenti ?, kuid on ju TOP 500 need kõige edukamad firmad, mille kõrval on ka vähem edukaid firmasid.
  Kiirenenud inflatsiooni tõttu (praegu 5,7 protsenti aastas) suureneks ettevõtete keskmine kroonikäive ka majanduse nullkasvu tingimustes.
  Töötajate arv jääb samaks 48 protsendil ettevõtetel, suureneb 39 ja väheneb 13 protsendil. See punkt, uute töötajate arv, on küsitluse üks vähemrõõmustavamaid osi. Kuigi töötajate arv vastanud juhtide alluvuses aeglaselt kasvab, tuleb aktsepteerida tippjuhi eesmärki saavutada suurenenud käive ja kasum eelkõige tööviljakuse kasvu arvel ? seega intensiivse, mitte ekstensiivse arengu tulemusel.
  Samas hõlmas küsitluse metoodika end juba tõestanud, n-ö vanu ettevõtteid. Küsitlusest jäid kõrvale alles turule sisenenud ettevõtted, kes on suurimad uue tööjõu palkajad. Seetõttu hakkab tööpuudus 2001. aastal vähenema.
  Investeeringute maht suureneb 48 ja jääb samaks 39 protsendil ettevõtetel, mis teeb vahepeal vähenenud investeeringute taustal rõõmu. Samas on 49 protsenti vastanud tippjuhte tööl läbi ja lõhki Eesti omanikega firmas.
  Tänavu kehtima hakanud tulumaksuseadus on avaldanud positiivset mõju 65 protsendile firmadest, küllap on need selle aasta kasumiga lõpetavad firmad.
  Ja, last but not least, 66% vastanud tippjuhtidest toetab Eesti astumist Euroopa Liitu, järelikult tuleb majandusmeeste arvates EL meie majanduskliimale kokkuvõttes kasuks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.