Kalev Kallemets • 17. detsember 2000 kell 22:00

ASYCUDA aitab paremini makse koguda

Impordi- ja ekspordimakse laekus tolliameti teatel 10 kuuga kokku üle 10 miljardi krooni, sellest impordi käibemaksu 8 miljardit, aktsiise 2 miljardit krooni ja tollimaksu 33 miljonit krooni. Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja asetäitja Marek Uusküla sõnul on maksude laekumise paranemisele kaasa aidanud uue ja paljukirutud infosüsteemi ASYCUDA kasutuselevõtmine.

Möödunud aasta lõpus rahvusvahelise abina saadud ASYCUDA tolliprogramm häiris mitu kuud tolliameti tööd, kuna ei ühildanud olemasoleva süsteemiga.

Rahandusministeeriumi andmetel on sel aastal laekunud alkoholiaktsiisi viiendiku rohkem kui eelmisel aastal sama ajaga. Prognoosi kohaselt peaks aasta lõpuks eelarvesse laekuma 90% planeeritud 673 miljonist kroonist, mis on üle 20% enam kui mullu. Rahandusminister Siim Kallase sõnul peaks aktsiis veelgi paremini laekuma hakkama, kui tulemusi hakkab andma aktsiisiladude süsteem.

Eesti ühe suurema alkoholi maaletooja Dunkri Kaubanduse ASi turundusdirektori Kristjan Kaleviste sõnul on salaviina väljatõrjumise põhjustanud Liviko sügisel alustatud aktiivne sekkumine odava viina segmenti. Sellele vastas hindade langetamisega ka Onistar. ?Viie krooni võrra madalam jaehind ning aktiivne pakkumine ka jaemüügi pindadelt ongi viinud musta turu langemiseni,? ütles Kaleviste.

Liviko turundusdirektori Janek Kalvi sõnul ongi Viru Valge läbimüük viimase ajaga kasvanud kolmandiku võrra.

Uustalu märkis, et käibemaksu puhul on tegemist lihtsalt impordimahu kasvuga. ?Kõikide impordi- ja ekspordimaksude laekumisele on kindlasti kaasa aidanud dollari tugevnemine aastaga ligi 50% võrra,? kommenteeris Uusküla valuutafaktorit.

Jaak Uus, Tobbacolandi tegevdirektor, heitis ette kõrgeid tubakaaktsiise. Väikest lootust annab tema sõnul uus aktsiisiseadus, kus tubakaaktsiis jagatakse kaheks: fikseeritud aktsiis paki kohta ja teine osa protsent paki hinnast.

Hetkel kuum