• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa Liiduga ühinemine mõjutab vaid maapiirkondi

  Henrik HololeiEurointegratsiooni büroo juhataja
  Eesti liitumine Euroopa Liiduga ei too tõenäoliselt kinnisvaraturule märkimisväärseid muudatusi. Küll aga võib oodata kinnisvarainvesteeringute kasvu maapiirkondades.
  Esiteks tasub märkida, et Euroopa Liidu kodanikud saavad ühinemise järel kinnisvaraturul kohalikega võrdsed võimalused. Ma ei usu aga, et see samm turgu mõjutaks.
  Vaatamata kohalike elanike madalale ostujõule pärast Eesti krooni sisseviimist oli meie kinnisvaraturg sisuliselt väliskapitalile pidevalt avatud. Ja on ka nüüd, sest kui ühe käe sõrmedel üles loetavad erandid välja arvata, ei ole välismaalastele Eestis kinnisvara ostmisel tehtud mingeid takistusi. Tõsi, vormiliselt välismaalaste ostuvõimalused edaspidi lihtsustuvad, kuid kinnisvaratehing pole võrreldav poeskäiguga, kus igasugune väike lisakulu võib ostjad eemale peletada.
  Teine muutus Euroopa Liiduga ühinemise järel on põllumajanduse tootmisvõimaluste paranemine. Maaelanike sissetulekute kasv peaks üles viima suurlinnadest ja veekogudest kaugemal olevate kinnistute hinnad, mis praegu on naeruväärselt madalad. Eriti peaks huvi kasvama seoses ELi otsetoetuste süsteemiga, kus abirahade suurus sõltub kasutatava maa pindalast.
  Kolmas suurem nihe tuleneb ilmselt Eesti majanduskasvu kiirenemisest ELiga ühinemise järel. Teiste vaeste liitujate majandusele on ELi astumine mõjunud vaieldamatult positiivselt ja ilmselt läheb nii meilgi. Kui inimeste sissetulekud kasvavad, siis teoreetiliselt peaks see viima kinnisvara kallinemiseni.
  Samas on täiesti võimalik, et turg on juba arvestanud ELiga liitumisest tulenevaid plusse ning hinnad ei tõuse. Võib-olla on isegi ülehinnatud ELiga ühinemise järel saabuvate investeeringute voolu või inimeste kulutamisvalmiduse kasvu.
  Kui suur osa omanikke lükkab kinnistute müüki edasi veendumuses, et pärast ELi astumist hinnad tõusevad, siis võib edaspidine pakkumise märgatav kasv hoopis hindu alandada.
  Sarnaselt mõjub majanduskasvu ootavate investorite liigne innukus kinnisvarasse raha paigutamisel. On ju kinnisvara pigem võrreldav aktsia kui pangahoiusega, sest ka ehitiste ja maa hind võib kõvasti tõusta või langeda.
  Ühe ELiga liitumisega seonduva muudatusena väärib mainimist uusehitisega kinnistu esmase müügi käibemaksustamine, kuid see ei tähenda kindlasti 18protsendilist hinnatõusu ostjale, vaid pigem maksupettuste vähenemist ja turu korrastamist. Ilma ehitisteta maa müük on ka ELis võimalik käibemaksuta, ehitusteenused käivad aga praegugi käibemaksu alla. Samamoodi ei hakata käibemaksustama varem soetatud kinnisasjade müüki.
  Tasub teada, et üheski seni ELiga ühinenud riigis pole liitumine toonud kaasa järske muutusi kinnisvaraturul. Ja seda vaatamata asjaolule, et nende turg oli välismaalastele palju suletum kui Eesti oma.
  Ilmselt on suur osa Eesti kinnisvarainvesteeringuid juba tehtud liitumisega arvestades. Suuremat muutust võib oodata vaid meie maapiirkondades, mille tulevikku nähakse praegu sageli põhjendamatult mustades värvides.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Raadiohommikus: kui palju kallinevad kinnisvara, kütus ja autod?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Ortodontide palgatase ulatub 9000 euro kanti
Kõige rohkem teenivad Eesti arstidest ortodontia eriala esindajad, kelle kuupalk oli märtsis keskmiselt 9082 eurot.
Kõige rohkem teenivad Eesti arstidest ortodontia eriala esindajad, kelle kuupalk oli märtsis keskmiselt 9082 eurot.