Ülo Toomsalu • 18. detsember 2000 kell 6:04

Kirikuvargad jäävad Eestis tabamatuks

Ikoonide ja maalide Venemaalt Eestisse vedamise eest reedel kohtus karistada saanud töötu mees on üksnes väike lüli ebaseaduslikust kunsti- ja vanavaraärist, mille tegelikku ulatust ei tea toll, politsei ega muinsuskaitsjad, kirjutab Postimees.

40aastane pereisa Aleksander sai Võru maakohtus 5060 krooni trahvi selle eest, et ta üritas tänavu 8. oktoobril Luhamaa piiripunkti kaudu Eestisse tuua 13 puidust ikooni, 8 maalingut lõuendil, 7 maali papil ja ühe grafiidijoonistuse. 90 000 krooni peale hinnatud salakauba leidsid piiritöötajad mehe Volkswageni kaubikusse ehitatud peidikust.

Selle äsja kohtulahendini jõudnud looga kunstimälestiste salakaubaveoga seoses algatatud kriminaalasjade nimekiri peaaegu lõpebki.

Ametlikult on selle aasta jooksul Eestist välja viidud 1620 eset, mille veoks on olnud vaja muinsuskaitseinspektsiooni kultuuriväärtuste väljaveo ekspertiisiosakonna luba. Möödunud aastal oli väljaveo number 500 ringis.

Kunstiajaloolase Jüri Kuuskemaa sõnul liigub kunst ja vanavara kahte peamist kanalit pidi. Ühes kanalis tegutsevad inimesed, kes ostavad Eestist esemeid kokku Põhjamaades elavate partnerite või ostjate jaoks. Teine ja kuritegelikum kanal toob kunstiäritsejaid Eestisse Venemaalt. Nemad jahivad siin peamiselt õigeusu kiriku vara.

Hetkel kuum