• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Artikliseeria lõhkas piraatpaise Kadaka turul

  Küsimusele, kas piraatlus ühel Tallinna turgudest on piisavalt oluline teema, et toimetajate kolleegium peaks seda hindama aasta Äripäeva artikli(seeria)ks, saab vastata ühe artikli allika suu läbi. Väljavõte 27. novembri Äripäeva artiklist: Rahvusvahelise fonogrammitööstuste Föderatsiooni Brüsselis asuv Ida-Euroopa regiooni direktor Stefan Krawczyk, kuuldes, et Äripäev kirjutab artiklit piraatlusest, hüüatab: ?Aa, Kadaka turg.? Teema on seega väljunud Eesti piirest ning ületanud rahvusvahelise uudisekünnise.
  Peebu ligi paarikümnest loost koosnev artikliseeria areng on alates kevadest näksinud piraatlust siit ja sealt nurga pealt, värvikalt on kirjeldatud politsei ja tolli nõrkust ning piraatide hiigelkasumeid. Kuni 22. novembri Äripäevas paljastab Peep põhjuse, miks pole võimuorganid elik politsei suutnud aastaid vohavat piraatkaubandust luku taha panna. Nimelt toimis Kadaka turul nn turvasüsteem, kus iga piraatlusega tegelev müügiboks maksis piirkonna politseiametnikele u 1000 krooni igakuist ?turvamaksu?. Seega oli piraatkaubandus Kadaka turul küll politsei ?kontrolli all?, kuid paraku mitte nii, nagu seda sooviksid autorikaitseühingud ja valitsus.
  Piraatkaubandus Eestis oli ?miljoniäri?, selle kaubandusvaldkonna aastakäive ainuüksi Kadaka turul oli hinnanguliselt ligi pool miljardit krooni. Kolm-neljandikku piraatkäibest tegid Kadaka turul põhjanaabrid, kelle meelelahutustööstus kaotas Tallinna peamise piraatturu tõttu sadu miljoneid kroone aastas.
  Et mängus on suured summad, on ka arusaadav, et artikleid kirjutades puutus Peep info hankimisel kokku kõikvõimalike takistustega ? piraatturumüüjad eelistavad elu pärast kartes loobuda avalikest kommentaaridest, turu omanikud kinnitavad, et ei tea piraatlusest turul midagi ning politsei kõrged ametnikud eelistavad oma saamatust häbenedes vaikida. Siiski õnnestus Peebul infokildudest kokku panna mosaiik turul tegelikult toimuvaga.
  Pärast politseiametnike altkäemaksu skeemi paljastamist Äripäevas võttis piraatlusevastane võitlus üles uued tuurid, ministrid ja politsei võistlesid üha uute ettepanekutega piraatluse likvideerimiseks. Peaminister Mart Laar, siseminister Tarmo Loodus ja kultuuriminister Signe Kivi käisid esimest korda elus Kadaka turul oma silmaga olukorda kaemas.
  Politsei alustas ka uue reidide seeriaga, korjates turult nädala jooksul umbes neljandiku kogu aasta jooksul konfiskeeritud piraatkauba kogusest.
  Tundub, et piraatkauba vastases võitluses on lõpuks ka võimuorganid otsustanud illegaalse kaubanduse selgroo murda. Ning oma ja üsna olulise panuse selleks andis kindlasti Peep Soomanni artikliseeria Äripäevas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: tule, Karis, appi!
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
S&P 500 ja Dow Jones seadsid uued rekordid
Teisipäeval purustasid nii S&P 500 kui Dow Jones heada kvartalitulemuste abil rekordid, vahendab Yahoo Finance.
Teisipäeval purustasid nii S&P 500 kui Dow Jones heada kvartalitulemuste abil rekordid, vahendab Yahoo Finance.
Tallinn saadab koolide põhiastme nädalaks koduõppele
Teisipäeval otsustas Tallinna linnavalitsus, et peale koolivaheaega ehk 1. novembrist jäävad Tallinna munitsipaalkoolide 4.–8. klasside õpilased nädalaks distantsõppele.
Teisipäeval otsustas Tallinna linnavalitsus, et peale koolivaheaega ehk 1. novembrist jäävad Tallinna munitsipaalkoolide 4.–8. klasside õpilased nädalaks distantsõppele.
Euroopa Ravimiamet alustab koroonaravimi kiirendatud hindamist
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,