Ülo Toomsalu • 20. detsember 2000 kell 6:16

Euroopa Investeerimispank otsib Eestist suurprojekte

Euroopa Investeerimispanga (EIB) lähiaastate üheks peaülesandeks on kandidaatriikide majanduse järeleaitamine, varem peaasjalikult valitsustele laenanud pank huvitub üha enam eraprojektidest, kirjutab Postimees.

EIB vastne asepresident Michael Tutty ütles, et varem peaasjalikult Euroopa valitsuste projekte rahastanud investeerimispank on muutumas. 'Seni tegelesime valitsuste ja suurte infrastruktuuriprojektide rahastamisega. Nüüd liigume avalikku ja erasektorisse,' lausus ta.

Seni riskivabade projektide rahastamisega tegelenud EIB ees seisab Tutty kinnitusel küsimus, kas pank peaks hakkama riske võtma.

'Me võime minna riskantsematesse olukordadesse, sest riskivaba keskkond on kadumas. Valitsused ei laena enam eriti raha. Selle asemel vähendab näiteks Iiri valitsus laenukoormust,' lisas Tutty.

EIB liidu kandidaatriikidega tegeleva informatsioonijuhi Max Messneri sõnul on panga üheks peaülesandeks praegu kandidaatriikide projektide rahastamine. 'Meie eesmärk on investeerida Eesti majanduse arengusse,' ütles ta.

Pangast ei saa laenu isegi mitte Eesti mõistes suurettevõte. Messneri sõnul võib pank investeerida ühte Eesti projekti otse minimaalselt 5-10 miljonit eurot ehk umbes 78-156 miljonit krooni. Omafinantseering peab olema seejuures vähemalt 50 protsenti.

Septembris avas EIB 30 miljoni euro ehk 468 miljoni krooni suuruse krediidiliini Hansapanga grupile, mis suunab raha edasi Baltimaade projektidesse.

Hetkel kuum