Ervin Soon • 21. detsember 2000 kell 22:00

Metallivargusi asutakse piirama

Eelmise aasta sügisel tühistati keskkonnaministeeriumi nõuniku Matti Viisimaa sõnul määrus, mis litsentseeris seni metallijäätmete kokkuostu, sest määrusel ei olnud seaduslikku volitust.

Eesti Energia pressiesindaja Kaie Saar peab seda otsust peapõhjuseks, miks on metallivargad tekitanud ainuüksi nende ettevõttele varasema 5-6 miljoni krooni suuruse kahju asemel tänavu juba 31 miljonit krooni kahju.

Metallivarastele meeldib aga lisaks elektriliinidele kokkuostupunktides rahaks vahetada ka liiklusmärke, rääkimata eraisikute värvilisest metallist esemetest.

Jaanuaris plaanitakse riigikogus menetleda metalli kokkuostu käsitlevate jäätmeseaduse muutmise eelnõude kolme varianti. Nendest kaks varianti on esitanud opositsioonisaadikute grupid ja ühe valitsus.

Kõige kardinaalsem on opositsiooni pakutud variant keelustada üldse metalli kokkuost üheks aastaks, mis olevat Soomes varem tulemusi andnud.

Riigikogu liikme Toomas Vareki sõnul on enam kasu aastasest metalli kokkuostu keelust, sest selle ajaga võib metallivarguste maania raugeda ja inimesed sobivamad tegevusalad leida. Samas möönis ta, et aastast metalliostu piirangut ei pruugi opositsioonil õnnestuda riigikogus läbi suruda. Uksed peaks totaalse keelustamise puhul sulgema teiste hulgas ka näiteks EMEX.

Politseistatistika kohaselt jagub vargusjuhtumeid kõigisse maakondadesse. Kaie Saar märkis, et tänavu suvel näitas Saaremaal lühikest aega tegutsenud ainuke metallikokkuostupunkt selle otsest seost varguste arvuga.

Samale järeldusele jõuti tänavu oktoobris ka Jõhvis ja Kohtla-Järvel, kus omavalitsustepoolsete meetmetega tänavu oktoobris langes metallivarguste arv kuuga poole võrra.

Samas läks Jõhvi tegevuslubade väljastamise lõpetamine vastuollu seadusega ning leebemaid variante ei pea sealsed võimud piisavalt tõhusaks.

Teised omavalitsused ei ole Kaie Saare kinnitusel midagi ette võtnud. Eesti Omavalitsusliitude Ühenduse esimehe Urmet Müürsepa sõnul on senini loodetud politsei tõhususele.

Müürsepp on mõjuvate lahenduste suhtes skeptiline. ?See on ka tobe, kui ausad inimesed ei saa vanametalli enam ära anda või vastu võtta. Ja kui kokkuost keelustatakse aastaks, siis varastatakse lattu ja aasta pärast müüakse. Või viiakse Lätti,? lisas ta.

Hetkel kuum