Peeter Koppel • 21. detsember 2000 kell 22:00

Nasdaq jätkas langusseeriat

USA. Tehnoloogiakeskne Nasdaq üritas eilse kauplemispäeva alguses võtta puhkust seitse päeva kestnud langusseeriast ning liikuda plusspoolele, kuid üha jätkuvad kasumihoiatused tuletasid turule meelde, et viimasel ajal turgu langetanud probleemid ei ole kuhugi kadunud.

Eile tulid kasumihoiatustega välja Lucent Technologies ja AT&T, milledest esimene teatas oodatust suuremast esimese majanduskvartali kahjumist. Telekommunikatsioonigigant AT&T seevastu andis lisaks neljanda kvartali kasumihoiatusele teada ka sellest, et kavatseb kärpida selle aasta dividende rohkem kui esialgselt planeeritud 83 protsenti. AT&T jaoks on see esimene kord ettevõtte 125aastase ajaloo juures dividende kärpida. AT&T langus tõmbas endaga kaasa ka teised tele-kommunikatsiooniettevõtted, näiteks WorldCom.

Stockholmi börs alustas üleeilsest Nasdaqi langusest tingituna miinuses. Päeva kestel üritasid spekulandid küll turgu veidi kergitada, kuid telekommunikatsioonisektor hoidis turgu Lucenti kasumihoiatuse abiga siiski miinuses. Ericssoni aktsia käis ära isegi aasta madalaimal 103 Rootsi krooni tasemel, kuid suutis päeva lõpuks siiski veidi toibuda.

Helsingi börs alustas eilset kauplemispäeva Nasdaqi üleeilse järsu languse tõttu samuti järsu kukkumisega ning languse eesotsas oli USAs üleeile järsu languse läbi teinud Nokia. Päeva kestel asus turg siiski kosuma, kuid Ühendriikidest pärit uudised Lucent Technologiesi tõenäoliselt oodatust suuremaks kujunevast järgneva aasta esimese kvartali kahjumist tegid päevasisele hinnarallile kiire lõpu.

Hetkel kuum