Inno Tähismaa • 27. detsember 2000 kell 6:38

Rahva toetus parteidele vähenes aastaga järsult

Aasta jooksul kahanes rahva toetus nii kolmikliidu erakondadele kui ka Keskerakonnale ja Rahvaliidule, kuid säilis võimuparteide ja opositsiooni omavaheline jõudude vahekord, kirjutab Eesti Päevaleht, viidates avaliku arvamuse küsitlusele.

Kui tänavu jaanuaris oleksid Isamaaliit, Reformierakond ja Mõõdukad kolme peale kokku kogunud 45 protsenti valijate häältest, siis novembriks vähenes nende toetajate protsent 30le.

Opositsioonierakondade pooldajate arv on ES Turu-uuringute AS-i avaliku arvamuse küsitluste põhjal aasta lõpuks samas rütmis vähenenud. ?Novembrikuine Tallinna võimukriis on mõjunud hävitavalt rahva usaldusele poliitiliste jõudude vastu,? märkis sotsioloog Juhan Kivirähk. Selles sai tema väitel ennekõike kannatada võimuvõitluse peaosaliste, Keskerakonna ja Isamaaliidu, maine.

Liidripositsiooni säilitada suutnud Keskerakonna poolt oleks novembris hääletanud 18% vastanutest. Oktoobris toetas Edgar Savisaare juhitud erakonda aga 26% valijatest.

Võrreldes oktoobriga kahanes 4% võrra Isamaaliidu toetajate arv, 6% võrra jäi vähemaks Mõõdukate pooldajaid.

Madalate toetusprotsentide üks põhjusi peitub veidi muudetud küsitluse sõnastuses. Esmakordselt pakuti inimestele eraldi vastusevariandina võimalust ?ei hääletaks ühegi erakonna poolt?, mille valis välja tervelt 34 protsenti vastanutest. Ilmselt selekteeris see variant välja need Mõõdukate toetajad, kes varasemates küsitlustes tegid oma valiku Andres Tarandi isiku põhjal, märkis Kivirähk.

Hetkel kuum