Dollaril ja Euriboril järsk langus

Tõnis Oja 04. jaanuar 2001, 00:00

Euro kurss kerkis eile dollari suhtes peaaegu kuue kuu kõrgeimale tasemele, sest turuosalised usuvad, et USA majandust võib oodata lähiajal järsk langus ning investorid paigutavad oma vara europõhjalistesse varadesse. Seda, et raha voolab (vähemalt ajutiselt) Euroopasse, näitavad ka intressitasemed. Eesti kommertspankade baasintressiks kujunenud kuue kuu Euriboriks fikseeriti eile 4,725%. Viimase kuuga on Euribor langenud 0,305 protsendipunkti, viimase rekordkõrge tasemega (30. oktoobril ? 5,202%) võrreldes peaaegu poole protsendi võrra).

Euroopa ühisraha tugevnes 0,9570 dollarini, mis teeb USD kursiks 16,35 krooni. Nii tugev oli euro viimati 6. juulil.

Hästi ei käi dollari käsi ka teiste valuutadega võrreldes. ?veitsi frangi suhtes nõrgenes Ühendriikide valuuta aasta madalaimale tasemele 1,5930 frangini. Suurbritannia naela suhtes tugevnes Euroopa ühisraha nelja ja poole kuu kõrgeimale tasemele 1,5060 euroni naelsterling.

Kuigi võetakse juba üles USA majanduskriisi teema, ei ole esialgu seda põhjust tõsiselt võtta. Kriisiseisundiks loetakse majanduse seisu tavaliselt siis, kui SKT kahe järgneva kvartali jooksul on negatiivne. USA selle aasta majanduskasvuks ennustatakse 3,5 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing