Ülo Toomsalu • 4. jaanuar 2001 kell 6:17

Asmer loodab ministrite radikaalsusele haldusreformis

Eestisse nn 15 + x haldusjaotuse välja pakkunud regionaalminister Toivo Asmer jääb selle variandi eelistele kindlaks, hoolimata märksa suuremast omavalitsuste arvust, mida esitab valitsusele siseministeerium, kirjutab Postimees.

Siseminister Tarmo Loodus toob lähema kahe nädala jooksul kabinetiistungile tõenäoliselt 80-130 piiresse jääva valdade arvuga variandid Eesti haldusjaotusest. Neist variantidest lähtub valitsus tulevase haldusreformikava otsustamisel.

?Usun, et valitsuse liikmed on meelestatud radikaalselt,? lausus Asmer. ?Küsimus on, mida radikaalsus kellegi jaoks tähendab.?

Asmer ise pakkus ?maakond võrdub vald? reformivariandi välja varasügisel, pidades seda kohalikul omavalitsemisel tunduvat kokkuhoidu andvaks. Tema idee tähendaks, et lisaks 15 praegusele maakonnale säilitaksid omavalitsusliku staatuse suuremad linnad. Suurvallad jaguneksid edasi osavaldadeks, kus olulist rolli mängiksid kohalikud külavanemad.

Peaminister Mart Laar ja siseminister Loodus kõnelesid möödunud aasta viimastel päevadel avalikkuses haldusreformiga seoses kihelkondlikust printsiibist, mis viitab kõige enam sadakonna omavalitsuse võimalikule säilimisele.

Hetkel kuum