4. jaanuar 2001 kell 8:10

FT kahtleb USA intresside alandamise edukuses

Briti majandusleht Financial Times kirjutab tänases juhtkirjas, et USA intresside alandamine oli kindlasti õige samm, kuid see ei pruugi veel hajutada kasvavat paanikat ?uue majanduse? käekäigu üle.

Leht kirjutab, et erinevalt 1998. aastast, mil USA keskpank samuti turge ootamatu sekkumisega rabas, ei ole probleem seekord Wall Streetil, ehk aktsiaturul, vaid USA tarbijates. Oluline on, et tarbimine ja investeerimine jätkuks. Küsitav on, kas rahapoliitika leevendamine 'inimesele tänaval' sellist efekti annab. Pigem võib see ameeriklased veelgi närvilisemaks muuta, kui riigi usaldusväärseim institutsioon majanduse seisu pärast sellist muret ilmutab.

Teisalt võib intresside alandamine mõjuda ka ?liiga hästi? viies aktsiakursid taevasse ja ergutades tarbijaid oma üle jõu käivat osturallit jätkama. Sellisel juhul tuleb kainenemine hiljem ning raskemal kujul.

Positiivne on aga FT hinnangul see, et USA keskpank kiiresti muutnud oludele kiiresti ja paindlikult reageerib.

Hetkel kuum