Iirlased, Hollywood ja Hiiumaa

Vilve Torn 05. jaanuar 2001, 00:00

Äsja lõppenud aasta eelviimasel nädalal tõi lavastaja Jaanus Rohumaa Linnateatri lavale 1996. aastal komeedina draamataevasse ilmunud iiri näitekirjaniku Martin McDonaghi (sünd 1970) näidendi ?Inishmaani igerik?, mida mängitakse Eestis esimest korda. Rohumaa on ka see lavastaja, kes hetkel kolmekümne seitsmesse riiki müüdud McDonaghi Eesti jaoks üldse esimesena avastas.

?Õppisin 1999. aastal Londonis ning minu üks eesmärke oli tutvuda uuema dramaturgiaga. Nii avastasingi McDonaghi. Siis tulin Eestisse tagasi. Leidsin sobiva näidendi ja alustasin Rakveres etenduse ?Connemara. Üksildane lääs? proovidega,? ütleb Jaanus Rohumaa.

Äsja lavavalgust näinud ?Inishmaani igeriku? tegevustik algab 1934. aastaga, mil Iirimaa läänerannikul asuvasse Arani saarestikku saabub dokumentaalfilmi tegema ameerika re?issöör Robert Flaherty. Suur uudis levib kulutulena ka väikese Inishmaani saare elanike seas ja nii noored kui ka vanad sõidavad võtteplatsile kokku, lootuses filmis osaleda. Iga hinna eest ja vahendeid valimata on filmimispaika otsustanud sõita ka Billy Claven, hüüdnimega Igerik, kes näeb selles ainsat võimalust Inishmaanist minema pääseda

Claveni osatäitja Andres Raag pole enda sõnul teisi Eestis mängitud Martin McDonaghi etendusi näinud, kuid ?Inishmaani igeriku? põhjal võib ta julgelt väita, et tegemist on ääretult professionaalse ja hea dramaturgiga.

?Minu kehastatav Billy Claven on ilus inimene. Ta on nagu kõik teised inimesed, kuid teda ei võeta teiste hulka. Ta on mängust väljas. Nii võtabki Billy ette midagi sellist, mis aitab tal teiste hulka pääseda. Ta läheb Hollywoodi,? räägib Raag lühidalt.

Raag lisab, et alguses ei meeldinud Billy talle. ?Ta oli liiga positiivne, kuid osasse sisse elades sain aru, et pole ta nii positiivne midagi. Nagu meil kõigil, on ka Billyl oma vead.?

Martin McDonaghi suur eelis on Raagi sõnul see, et tema näidendid pole mängitavad ainult Iirimaal, kuigi mees on ise iirlane. Tolle ?Inishmaani igeriku? tegevuse võib vabalt ümber kanda Kihnu saarele või Hiiumaale.

Rohumaa sõnul on ?Inishmaani igerik? McDonaghi näidenditest kõige rahulikum ja mitmeplaanilisem, kust ei puudu usk, armastus, elutõsidus ja huumor. ?McDonagh on selle tekstiga kõvasti tööd teinud ning see on tema kõige pikem näidend.? Küsimusele, miks näidendit mängitakse hiiu keeles, vastab Rohumaa: ?See on trupipoolne panus. Hiiu keeles tuleb kõige paremini esile dialekt, mis lavakõnesse ja sellesse etendusse sobib.?

Rohumaa ei välista, et ta tuleb McDonaghi juurde veel tagasi, kuid alles pärast pausi. ?McDonagh on küll hea, kuid ta ei meeldi mulle rohkem kui teised uued dramaturgid. Sama head olid lõppenud aastal ka Jaan Tätte ?Sild? või Andres Ehini ?Rummu Jüri?.?

Pean McDonaghit enda jaoks väga huvitavaks näitekirjanikuks ning mul on väga kahju, et ma teda ise ei avastanud. Minu veregrupp lihtsalt sobib McDonaghi omaga, kui piltlikult öelda.

Eestis lavale jõudnud ?Mägede iluduskuningannat? olen näinud ning etenduses ?Connemara. Üksildane lääs? on mul endal preestri roll. Preester, kes soovib andestust ja leppimist. ?Inishmaani igerikku? ei ole ma veel vaatama jõudnud.

Preester Welshi roll on mu üks lemmikrolle. See on kardinaalselt erinev seda tüüpi rollidest, millega olen varem kokku puutunud. Rollis peituv pühasus on imeline.

See oli ka peamine põhjus, miks ma võtsin sel suvel ette reisi Connemarasse ja preestri hauale. Preester Welsh on reaalses elus elanud katoliiklane, kelle kohta kohalikud ei teagi, kas ta uputas end ise ? nagu näidendis ? või kukkus ta hoopis purjus peaga vette ja uppus.

McDonaghi üks eelis on veel see, et ta kirjutab realistlikult, ta ei ilusta seda maailma, kus inimesed elavad. Kõik see, mis on McDonaghi näidendites, on ka meie ümber.

Kindlasti on McDonaghi näidendite puhul oluline see, kes on tõlkija. Etendust ?Connemara. Üksildane lääs? (tõlkija Peeter Sauter) peetakse ropuks, kuid tegelikult on see väga ilusa sü?eega lugu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:07

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing