Eufooriat ei jätkunud kauaks

Peeter Koppel 08. jaanuar 2001, 00:00

Eelmise nädala kolmapäeval aset leidnud Föderaalreservi erakorraline intresside langetamine suutis Ühendriikide aktsiaturge kergitada vaid ühe päeva ning pärast neljapäevast kerget langust toimus reedel juba aktsiahindade tõsisem allapoole liikumine.

Langus oli tingitud eeskätt sellest, et üha rohkem ettevõtteid teatab käesoleva aasta esimese kvartali tõenäoliselt allapoole ootusi jäävatest majandustulemustest. Aeglustuvale majanduskasvule jalgu jääjateks olid seekord jaekaubandus- ja lennundussektori ettevõtted. Osale investoritest valmistasid reedel negatiivse üllatuse ka tööturu näitajad, milles ei olnud toimunud olulisi muutusi. Uute töökohtade loomise tempo olulise vähenemise korral oleks võinud eeldada, et Föderaalreserv jätkab intresside langetamist oodatust agressiivsemalt.

Finantssektor sai löögi seoses kuulujuttudega, nagu oleks finantshiid Bank Of Americal üleval potentsiaalne kahjum seoses Kalifornia osariigi ühe suurema energiaettevõtte pankrotiga. Lisaks sellele olevat samal pangal probleeme veel ka suurte kauplemiskahjumitega. Bank of America lükkas kuulujutud võimalikest hiigelkahjumitest siiski ümber, andes mõista, et laenukahjumid püsivad turu ootustele vastavatena.

Stockholmi ja Helsingi börsid lõpetasid reedese kauplemispäeva vaatamata USAs järjekordselt tärganud pessimismile siiski kergelt plusspoolel.

Helsingi börsil läbis 6,1 protsendilise tõusu 22,3 euroni telekommunikatsioonioperaator Sonera aktsia, mis sai tuult tiibadesse pärast Euroopa kahe suurima mobiilsideoperaatori Vodafone ja Orange oodatust paremate käibeprognooside avaldamist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing