Internet jalgrattatee kaugusele

ÄP 08. jaanuar 2001, 00:00

Mina sõnastaksin prioriteete järgmiselt:
? andmekogude ja registrite reform, mille tulemus oleks ühtselt toimiv elektrooniliste ja ristkasutatavate andmekogude konsolideeritud võrk, mis annab nii rahalist efekti kui ka suurendab kasutajasõbralikkust ja talitluspidevust;
? riikliku andmeside reform, mille käigus avalikust eelarvest finantseeritavad sideteenused hangitakse avaliku sektori poolt konkurentsirikast turgu soosivalt;
? kasutajasõbralikud infoühiskonna rakendused, erilise fookusega lõppkasutajale. Nende hulka kuuluvadki nii teenuste netti viimine kui ka hääletamise võimaldamine, mis sisuliselt on samuti üks teenus, kuigi komplitseeritud oma olemuselt.

Neid kahte projekti tuleb vaadelda kooskõlas muude käimasolevatega ? eelkõige digitaalallkirja rakendamise ja elektrooniliste isikutunnistustega. Minu väide on siiski, et praegusele IT-eelarve mahule, mis suurusjärgus 250 miljonit krooni aastas, ei ole mitte niivõrd suurt kasvu, kuivõrd praeguse ressursi paremat kasutamist vaja, siis on võimalik ka kõiki neid teenuseid rakendada lähiaastatel. Maksimaalne IT-eelarve kasv, mis võiks olla reaalselt põhjendatud, oleks umbes 20 protsenti.

Tänavu on rahaliselt suhteliselt hästi võrreldes eelmiste lähiaastatega, kuid sisuliselt peaks tunda andma just senisest jõulisem koordineerimine ja selgem ülesannete püstitamine.

Jah, ka selles vallas on mitu programmi ettevalmistamise faasis, kuid usun, et alles märtsis on neist mõtet rääkida ? tegu on nii kasutamise lihtsuse kui ka uute tehniliste lahenduste poole püüdlemisega. Näiteks võtta kasutusele mobiilse andmeside ühendust võimaldavad terminalseadmed kodukasutajatele.

Samuti jätkub kindlasti rahvaraamatukogude internetiseerimine, mille abil peaks avalike internetipunktide võrk kasvama Briti möödunud sajandi postiteenuse katvust analoogiaks tuues ? ?jalgrattatee kaugusel? olevaks.

Väga erinev.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing