PM: kavandatav töötuskindlustus tekitab hulgaliselt küsimusi

09. jaanuar 2001, 08:29

Valitsuse kabinetivaikuses on sündinud töötuskindlustuse seaduse eelnõu. Postimees ei toeta praegusel kujul suhteliselt segase eelnõu vastuvõtmist enne valitsusepoolsete senisest tugevamate argumentide esitamist, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Sisuliselt püüab riik sellega korvata madalat töötu abiraha, mis küünib praegu ainult 400 kroonini kuus ehk 28 protsendini alampalgast. Kõrgemapalgalisele tähendab seetõttu töötuks jäämine suurt kaotust elatustasemes.

Samas väidavad skeptikud, et kõrgemapalgalised on aktiivsemad ja ettevõtlikumad inimesed, kellel uue töökoha leidmisega vaevalt probleeme tekib. Ka tekitaks selline summa neile kiusatuse aeg maha võtta ja puhata.

Ettevaatlikuks teeb ka eelnõu tekstis olev märge, et kindlustus ei kehti töötajale, kes on vallandatud usalduse kaotamise tõttu või on lahkunud omal soovil. Miks nii? Kas sel juhul töötuks jäämine on kuidagi teise kaaluga?

Vastutustundetumad omanikud saavad uue kindlustuse arvel teha riskantsemaid otsuseid. Vastutus töötajaskonna eest nihutatakse palju laiemale baasile ja teised maksumaksjad maksavad ebaõnnestuja liigsed riskid kinni, leiab Postimees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing