E-maksuamet sunnib raamatupidajad öötööle

Kristina Traks 10. jaanuar 2001, 00:00

?Kui mul on viiskümmend klienti, kelle deklaratsioonide sisestamine võtab igaühe puhul paarkümmend minutit aega, siis ei saa rääkida aja kokkuhoiust,? sõnab raamatupidamisteenuseid pakkuva ASi Kermon juhataja Argos Kracht. Ta võtab samas kõne ühele oma raamatupidajatest, kes kinnitab, et ?10. ja 20. kuupäeval töötab e-maksuamet väga aeglaselt ja viskab pidevalt välja?. Kuid kui saata deklaratsioone õhtul hilja, siis pole viga, nagu kinnitab raamatupidaja.

?Hea, et ei pea enam iga paberiga maksuameti vahet jooksma ja saab deklaratsioone interneti teel saata,? ütleb raamatupidamisfirma ASi BaltRam raamatupidaja Liina Tarmisto. ?Tõsi, aeglane on see süsteem küll ning aega peab kõvasti varuma.? Tarmisto sõnul töötab e-maksuamet kõige kiiremini vara hommikul ja hilja õhtul.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luusi sõnul pole maksuamet täheldanud, et kliendid ummistaksid deklaratsioonide esitamise kuupäeval serveri nii, et rakendus lakkab töötamast. ?Paar korda on e-maksuameti rakendus olnud lühikest aega mitte kättesaadav seoses planeeritud hooldustöödega,? räägib Luus. ?Samas sõltub rakenduse kiirus mitmest aspektist, näiteks ka maksumaksja internetiühendusest.?

Elektroonilisel teel saavad maksumaksjad oma maksukohustusi täita alates novembri algusest. Selle aja jooksul on

e-maksuameti kasutamise lepingu sõlminud 11 291 maksumaksjat ning edastanud maksuametile 10 000 maksudeklaratsiooni.

E-maksuameti kaudu saab maksuametisse saata käibe- ja tulumaksudeklaratsioone, käibemaksu tagastamistaotlusi, edastada teateid, ettepanekuid ja küsimusi. Maksuameti andmebaasis saab vaadata maksumaksja kontokaartide andmeid ja saldosid, näha esitatud deklaratsioone, näha sotsiaalkindlustuse andmeid. Samuti saab e-maksuametist otse küsida, kas üks või teine isik on maksuvõlglane.

Sellel nädalal käivitab maksuamet uue, suurtele klientidele mõeldud teenuse, mille kohaselt saab klient tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni esitada internetis oma raamatupidamistarkvara failina. Veebruaris käivitub füüsilise isiku aasta tuludeklaratsiooni esitamise võimalus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing