Töötuskindlustus kergitab maksukoormust

Andres Kärssin 10. jaanuar 2001, 00:00

Eile valitsuse poolt heaks kiidetud töötuskindlustusseaduse eelnõu mõte on maksta töötajale töö kaotuse puhul senisest abirahast suuremat toetust. Eelnõu sätestab hüvitise maksmise ka masskoondamiste ja pankrottide korral. Töötajal tuleks vastavasse fondi tasuda üks protsent oma brutopalgast ning tööandjal omalt poolt veel pool protsenti töötaja palgast.

?Sisuliselt on see maksukoormuse tõus,? ütles 27 pagaritööstust koondava Eesti Leivaliidu president Arnold Kimber. Tema sõnul on siinne leivatööstus töötanud stabiilselt ja ilma pankrottideta riigi taasiseseisvumisest peale. ?Me ei loe õigeks, et ühes valdkonnas töötajad peavad kinni maksma kusagil mujal tegutsevate pankrotimeistrite tegevuse,? märkis ta.

Kimberi sõnul oli näiteks Rootsis kasutusel sarnane süsteem, kuid see muudeti ära, kui firmasid hakati põhja laskma ning tagajärgi likvideeriti töötuskindlustussummade abil.

Kimber lausus, et töötuskindlustuse sisseviimine puudutab enim ikkagi töövõtjaid, sest ettevõtted ei saa tõsta nende palka. ?Leivatööstuses pole olnud tükk aega palgatõusu ega tule ka,? lausus ta. Lisaks sattub tema sõnul löögi alla töökohtade juurdeloomine.

OÜ Pagaripoisid juhataja Meelis Pärna hinnangul hakkavad ettevõtted maksukoormuse tõustes hoolega valima, keda tööle võtta ja kui mõttekas see neile on. ?Kas seetõttu tööpuudus väheneb või suureneb, on omaette teema,? tõdes ta.

Pärn lausus, et töötaja puhul on uue seaduse rakendudes tegemist küll parema sotsiaalse garantiiga, kuid küsimus on selles, kui lihtne sel inimesel on pärast tööle saada. ?See on kahe otsaga asi, mis võib lüüa ka töövõtja enda pihta,? märkis ta.

Töötuskindlustusseaduse rakenduskuludena näeb eelnõu ette pool miljardit krooni aastas. Sisuliselt tähendab see töötajate ja tööandjate makseid selles summas kindlustusfondi.

?Seda on palju,? tõdes Eesti Tööandjate ja Tööstuse Keskliidu asedirektor Tarmo Kriis, viidates sellele, et kokkuvõttes lisandub ikkagi tööandja pooleprotsendilisele maksele töötaja üheprotsendise makse kohustus ehk siis kokkuvõttes suureneb ettevõtte maksukoormus 1,5 protsendi võrra.

Tööandjad avaldasid samuti kahtlust, et suurenev abiraha töötutele võib süvendada hoiakut, et töötuks jäämine on kasulik või et üldse ei tasu enam tööle minna.

Sotsiaalminister Eiki Nestori hinnangul on töötuskindlustuse maksed jõukohased nii töötajale kui ka tööandjale. ?Oleme selle ettepaneku tegemisel olnud äärmiselt tagasihoidlikud,? ütles ta. ?See, mida see kindlustusliik pakub ühtpidi töötajale endale kui ka tööandjale, on küllalt mõistlikes ja jõukohastes suurustes.?

Nestori sõnul on töötuskindlustusseadus vajalik selleks, et tagada inimesele töötuse perioodil normaalne sissetulek, mida praegusel moel riigieelarve muudest tuludest saadava anonüümse abirahaga tagada ei suudeta.

Töötuskindlustus on sundkindlustus, samas võtab Nestori sõnul riik endale edasikindlustuskohustuse ehk siis riigikassa on töötuskindlustuskassa garandiks. Alles jääb riiklik abiraha ka neile, kes pole ennast kindlustanud.

?Paraku on nii, et ilma rahata pole ennast võimalik kindlustada,? tõdes minister. ?Küsimus on selles, kas seda teeb igaüks ise või kui on niivõrd tähtsa küsimusega tegu, siis seda korraldatakse riigis tervikuna.? Samuti lisas ta, et töötuskindlustus on tõhus vahend ümbrikupalga vastu võitlemiseks.

Viimase arvamuse seadsid tööandjate esindajad kahtluse alla, pidades võimalikuks hoopiski vastupidise efekti tekkimist ning ?musta? töö laiemat levikut.

Töötuskindlustusseaduse rakendudes sõltuvad töö kaotamisel makstava hüvitise suurus ja maksmise kestus kindlustusstaa?ist ja -makse määrast.

Seaduse jõustumise tähtaeg oleneb eelnõu menetlemiskiirusest riigikogus, võimalikud kuupäevad on nii 1. juuli 2001 kui ka 1. jaanuar 2002. Samas ütles sotsiaalminister Eiki Nestor, et töötuskindlustusseadus on lähikuudel riigikogu töö prioriteediks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing