Hiina keemiakontsern tunneb huvi Eesti põlevkivitehnoloogia vastu

ÄP 11. jaanuar 2001, 00:00

Vaatamata Eestis kasutatava õlitootmistehnoloogia aegumisele peab Harbin FGC siinseid tööstusi võimalikeks koostööpartneriteks Hiina tohutute, kuid kasutuseta põlevkivivarude hõlmamisel.

Ainukese Hiinas töötava kahe põlevkiviõli tootmisseadme juures on kasutatud koostöösidemeid Eesti NSV põlevkivikeemia kompleksiga.

Tehingust Hiina keemiatööstusega on veel vara rääkida, ütles ASi Narva Elektrijaamad õlitööstuse juhataja Nikolai Golubev. ?Tehingust juttu ei olnud,? rääkis ta. ?Kuid usun, et huvi Eesti oskusteabe vastu võib meie keemiatööstuse muuta nn Eesti Nokiaks.?

Eesti keemikud suudaksid riigi abiga rahvusvaheliselt eduka põlevkiviõlitehnoloogia välja töötada, ütles Põlevkiviinstituudi direktor Jüri Soone. ?Täna kasutatav tehnoloogia on ebaefektiivne ja keskkonnale ohtlik,? rääkis ta. ?Pöördume lähiajal koos õlitööstustega uue tehnoloogia finantseerimise taotlusega riigi tehnoloogiaagentuuri fondide poole.?

Põlevkivi tähtsus energiaallikana ja toorainena kasvab lähiajal, sest Soone sõnul maailma naftavarud vähenevad pidevalt. Eestis on maailma põlevkivikeemias unikaalne positsioon, mida saab arendada vaid tänu suurtootmisele, lisas Soone. Homme külastavad hiinlased Viru Keemia Gruppi Kohtla-Järvel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing