Haapsalu hakkab kütma odavalt, ent keskkonnasäästlikult

11. jaanuar 2001, 09:00

Arvatavasti juba eeloleval sügisel kütab Haapsalu linna keskküttevõrku kodumaine puit ja turvas, sest Haapsalu Soojus loobub õliküttest. ?Tõenäoliselt ehitame Haapsallu hakkpuidukatla, sest vedelkütuse ja hakkpuidu hinna vahe on kordades,? ütles ASi Eraküte finantsdirektor Leino Schnur.

?Investeeringu suurus sõltub sellest, millise firma seadmed paremini sobivad. Et Haapsalus on ainult üks puidutööstus, peavad seadmed sobima ka turbaga kütmiseks,? lisas ta.

Haapsalu Soojus vajab aastas umbes 50 000 m³ hakkpuitu. Viiendiku sellest ostab firma Haapsalu Uksetehaselt. Puuduva hulga peab hankima mujalt Eestist, kütma turvast või edendama Läänemaal hakkpuidu tootmist.

?Läänemaal seda võsa ikka kasvab ning ka puukoor ja oksarisu kõlbab hästi,? sõnas Haapsalu Soojuse juhataja Rein Paju. Praegu ei tegele Läänemaal ükski talunik hakkpuidu tootmisega. Paju hinnangul on firma nõus maksma 75?100 krooni hakkpuidu kantmeetri eest. Läänemaa talunikud võiksid hakkpuitu müües teenida kuni 5 miljonit
krooni aastas.

Läänemaa Talupidajate Liidu juhataja Mihkel Jairus arvas, et talunike ja soojatootja koostööl pole kuigi häid väljavaateid, sest soojatootja pakutud hind pole konkurentsivõimeline. Tavalist küttepuud müües teenib talunik rohkem. 'Tarbijale tuleb hind ühesugune, olgu see vedelkütus või hakkpuit. Hakkpuidu tootmine on töömahukam ja kohalikud elanikud saavad tööd,? ütles Jairus.

Pruugitud puiduhakkur maksab 1?2 mln kr. Hakkpuidu katla ja hoidla rajamise hind selgub lõplikult lähipäevil, investeering ei tule suurem kui 20 mln krooni. ?Raha leidmine pole kontsernis probleem,? sõnas Paju.

Hakkpuiduga küttes tuleb sooja megavatt?tunni hind poole odavam. Tarbijale hinnalangus nii märgatav pole, sest kütuseliigi vahetamine nõuab suurt investeeringut, mille maksab kinni tarbija. ?Soojahind kindlasti langeb, kuid mitte poole võrra,? lausus Paju.

Praegu maksab soojusenergia megavatt?tund 309 kr, soojusenergia põhimaks on Haapsalus 262,38 kr.

Hakkpuiduga küttes võidab keskkond, sest õhusaaste on väiksem kui vedelkütusega kütmisel.

Prantsuse kontserni Dalkia tütarfirma Eraküte erastas munitsipaalettevõtte Haapsalu Soojus mullu septembris 26,1 mln krooniga. Eraküttele kuuluvaist katlamajadest kasutavad kohalikku tooret Valga ja Tartu.

sõnumi vahendas Andrus Karnau maakonnalehest Lääne Elu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing