Reformierakond: tulumaksus on palju ebaõiglust

11. jaanuar 2001, 12:52

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi ütles, et Reformierakonnal on olnud alati arvamus, et tulumaksus on palju ebaõiglust. 'Ei peaks maksustama mitte niivõrd teenimist, kui tarbimist,' sõnas Ligi. Samas me ei usu, et meil on palju liitlasi tulumaksu üldises kaotuses. Sellepärast oleme seadnud eesmärgiks ka füüsilise isiku tulumaksumäära alandamise. See jätab ka maksubaasi mitmekesisemaks ja maksusüsteem ei ole nii haavatav.

Me ei ole oma idee suhtes muidugi suurt entusiasmi oma partnerite hulgas täheldanud, möönas Ligi. Pigem räägitakse vajadusest maksukoormust tõsta. Meie kolmapäevase avalduse praktiline põhjus või ajend oli Eestis tugevnenud soov tõsta erinevaid maksumäärasid. Eelkõige pean ma silmas püüdlusi sotsiaalmaksu osas. Töötuskindlustus oli viimane piisk karikas, sest sellega vähendatakse töövõtja tulusid ja suurendatakse tööandja maksukoormust. Oleme selle vastu, et töötuskindlustuse kehtestamine toimub maksukoormuse arvelt.

Oleme olnud teiste maksumäärade tõstmise vastu. Juhul, kui muud moodi ei saa füüsilise isiku tulumaksumäära alandada, siis on meil varuvariandiks see, et vastukaaluks tõstetakse mõnda kaudset maksu. Nendeks oleks siis käibemaks või aktsiis. Selgelt oleme aga sotsiaalmaksu tõstmise vastu, mis muudab tööjõukallimaks ja vähendab Eesti konkurentsivõimet.

intervjuu vahendas Äripäeva arvamustoimetuse juhataja Aivar Hundimägi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing