Hiina toode endiselt hinnas

Viktoria Korpan 15. jaanuar 2001, 00:00

Eesti on innovatiivsuse poolest maailmas kuulus riik ? eelmise aasta detsembris kasutas internetti ligi kolmandik Eesti 15?74aastastest elanikest, arvutikasutajaid on 39 protsenti, viiendik Eesti elanikest omab koduarvutit, Eesti valitsus on ainuke paberivaba valitsus maailmas? Kas tõesti saab varsti paberit kohata ainult WCs?

Eesti suurima kontoritarvete ja -tehnika müüja, Büroomaailma kaubamärgi all tegutseva ASi Infotark Liivalaia kaupluse juhataja Peeter Saal ütleb aga, et paberi müük suureneb pidevalt vaatamata sellele, et paber kallineb. Paberit ostetakse Saali hinnangul igal aastal umbes 15 protsendi võrra rohkem kui eelmisel.

?Eestis ei olda veel harjunud sellega, et kontor on paberivaba, dokumendid prinditakse ikka välja,? sõnab Saal. Saal kahtleb samuti selles, et paberi tarbimine väheneb oluliselt pärast digitaalallkirja kasutuselevõttu.

?Paberi kasutamine ei ole väiksemaks läinud ja ma ei näe, et see väheneks lähema viie aasta jooksul,? räägib paberi hulgimüüja Modo Paper Eesti ASi müügijuht Aivo Vellamäe. ?Digitaalallkiri hõlbustab dokumentide liikumise kiirust, kuid dokument iseenesest jääb ju alles ja see prinditakse välja. Inimkond ei jõua tehnoloogia arengule järele.?

Vellamäe nendib, et eelmisel aastal kallines koopiapaber ligi viiendiku võrra. ?See on tingitud sellest, et tootmine on vähenenud, aga nõudlus on hoopis suurenenud,? ütleb ta. ?Praegu on väga trendikas omada kodus tindiprinterit, paberi kasutamine kodutarbijate hulgas on viimasel ajal suurenenud.?

Eesti suurima arvutitootja ASi MicroLinki Arvutid tootejuht Mart Sepp räägib, et umbest 40 protsenti neist, kes soetavad MicroLinki arvuti, ostavad ka printeri. Detsembris toimunud jõulukampaania jooksul müüs MicroLink koos arvutitega 670 printerit. ?Väga palju sõltub sellest, kuidas on inimene harjunud informatsiooni lugema, kas arvutist või paberi pealt,? seletab Sepp. ?Vahel on mõne partneriga nii, et saadan e-postiga dokumendi või kirja, tema vastab, et oot-oot, prindin välja, siis loen.?

Sepa sõnul liigub MicroLink Arvutites 95 protsenti firmasisestest dokumentidest digitaalsel kujul. ?See on suur kokkuhoid paberi ja printeritahma pealt,? toob Sepp põhjuse, miks digitaaldokument parem on.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing