Uued vanad tuuled haldusreformis

Arvet Pent 16. jaanuar 2001, 00:00

Esmakordselt haldusreformi arutelu jooskul ütles siseminister Tarmo Loodus 10. jaanuaril teleintervjuus välja valdade vähendamise seotuse külavanemate ametisse määramisega, aga ka maakondade piiride kustutamisest reformikaardilt. See toob mulle paratamatult meelde Joosep Tootsi kuulsa ütlemise Oskar Lutsu ?Suvest?? hea, et niigi läits.

Pea aasta olen paljudele riigitegelastele selgitanud oma ettepanekuid, pidades võtmeks reformidele valdade vähendamise küla- ja alevivanemate ametikoha loomist. See toob minu arvates reaalselt avaliku võimu ja avaliku teenuse rahvale lähemale. Ja lõppkokkuvõttes muudab kogu kohaliku elu-olu ning lõpetab jutud müüdist, et rahvas on võõrandunud võimust. Minu nägemuses võiks Eestisse jääda 32 omavalitsust ? 15 praegust maakonda pluss üle 10000 elanikuga 17 linna.

Maakondade piiride kustutamine tähendab, et tunnistatakse valitsuse seadus (maavanemate osas) vastuolus olevaks põhiseadusega, samuti vajadust seaduserikkumine lõpetada. Juriidiliselt pole maakondi olemas, kuhu sisi aga maavanemaid on ametisse määratud!? Tore lugu.

Suurimateks puudusteks reformide kavandamisel loen kõrgetasemeliste kvalifitseeritud ametnike nappuse võimukoridorides ja sellest tuleneva küllaltki kinnise diskussiooni kavandatava reformi ümber ning vinduva vastuvõtlikkuse nn väljast tulnud ettepanekutele. See on viinud isegi peaministri entusiasmi tunduvale kahanemisele ja kõhklusteni omavalitsuste reformi läbiviimise lõplikus edus.

Kas ei too see kaasa kaotused valimistel ning võimust ilmajäämise mitmel tasandil korraga?

Selleks tuleb haldusreformi käigus:

  • kohe alustada valdades konsultatsioonide ja üldkoosolekute läbiviimist

  • nimetada praegused maakonnad ümber valdadeks ? 15 maakonnast saaks 15 valda keskustega praegustes maakonnakeskustes

  • praegustes vallakeskustes ning alevites ja külades määrata ametisse alevi- ja külavanemad vastavalt kehtivale kohaliku mavalitsuse korralduse seadusele

  • suuremad, üle 10000 elanikuga 17 linna moodustavad ülejäänud kohalikud omavalitsused

  • maavanema institutsioon nimetada ümber reformi- ja reginaalministeeriumi esinduseks, maavanema funktsioonid viia sujuvalt üle vallavanematele, valdadele, riigiametitelele

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:01

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing