TOPi uus juht jätkab Kägu liini

Sirje Niitra 17. jaanuar 2001, 00:00

Mis oli teie juhtimisvaldkonnaks Kägu ajal?

Keskuse haldamine ja lepingud firmadega, samuti finantsanalüüs ja eelarve. Kõige sellega tegelesin kokku 16 aastat.

Seega teie töös eriti palju vist ei muutunud juhatuse esimeheks saades?

Eks vastutuse valdkond laienes, sest juurde tuli suhtlemine väljapoole, mis enne oli puhtalt Kägu rida.

Kuidas hindate Kägu tegevust peadirektorina?

See, et TOP on ühtne spordikompleks, on 101 protsenti Kägu teene. 1992. aastal toimusid ju siin samad protsessid mis riigis tervikuna, kus igaüks tahtis pirukast tükki endale. Ka TOP lagunes sellal osadeks. Kägu liitis need uuesti tervikuks kokku. Olen öelnud ka nõukogus, et sellist ideede generaatorit ei tule siia enam kunagi.

Räägitakse, et Kägul oli ja on TOPis ka isiklikke huve. Näiteks seoses tennisehalliga.

Kui Kägu oleks teinud tennisehalli selleks, et seal üksinda tennist mängida, siis võiks ehk tõesti isiklikust huvist rääkida, täna käib sealt läbi aga tuhandeid inimesi. Hall kuulub sajaprotsendiliselt TOPile.

Mis teie arvate, miks Kägu lahkuma pidi?

Ei tea. On selge, et ta pidi kellegi ette jääma, aga kellele, ei tea. Pole ühtki aastat, mil TOP poleks tema juhtimisel kasumit tootnud. Eelmisel aastal kasvas kasum koguni kaks korda suuremaks, kui esialgu planeeritud, ulatudes 600 000 kroonini. Käive on seejuures olnud kogu aeg 55 miljoni krooni ringis. Ega sport pole kunagi ega kusagil väga kasumlik ettevõtmine olnud.

Teie eelkäija hinnangul on TOPi alghinnaks pandud 250 miljonit krooni liiga suur summa.

Eestis ja vaevalt ka mujal leidub firmat, mis praegu sellise hinnaga ostma tuleks. Seda enam, et maa on ju seni kinnistamata ning riik ja linn pole selle jagamises veel kokkuleppele jõudnud. Pealegi ei toodaks TOP spordiobjektina kunagi nii palju tagasi. Praegusel kujul jätkamisel võiks keskuse müügihinnaks olla ehk 50?60 miljonit krooni.

TOP vajab ju ka uusi investeeringuid.

Rahavajadus on umbes kümme miljonit aastas. Praegugi tegime nõukogule ettepaneku laenu võtmiseks. Ehitame lifti, mis peaks oluliselt suurendama konverentsikeskuse kasutatavust, ja renoveerime hotelli.

Seni väljakuulutatud erastamistingimuste kohaselt ei pea uus omanik tingimata TOPis sporditegevust soosima. Näiteks võib ta Piritale ka naftaterminali rajada.

Kahjuks on see nii, et müüakse aktsiaid. Jääb vaid loota, et puhketsooni naftasadamat siiski teha ei lubata, aga siin võib ju ma muud laadi äritegevust arendada. Mõned aastad tagasi leidsid ühe välisfirma esindajad näiteks, et see koht sobiks suurepäraselt buldooserite ehitamiseks.

Mida peate TOPi värske tippjuhina kõige tähtsamaks?

Teha kõik selleks, et rentnikud ja kliendid meie juurest erastamise hirmus ära ei läheks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing