Ülo Toomsalu • 17. jaanuar 2001 kell 7:18

Metsloomad lõhuvad keskkonnaspetside rajatud Kärevere traattõket

Karud ja hundid oma käppa Kärevere uue silla alusesse loomade läbikäiku ei tõsta, kuigi keskkonnaministeeriumi nõudel Tallinna maantee äärde ehitatud kahe ja poole kilomeetri pikkune tugevast traadist võrkaed peaks nad sinna juhtima, kirjutab Tartu Postimees.

Kärkna poolt tulnud põdrad on sillast 900 meetri kaugusel kahe meetri kõrguse aia mitu postivahet maha jooksnud. Hunt on end aia alt läbi kraapinud ja oma kuklakarva traatidesse jätnud kiviviske kaugusel Kärevere silla alusest loomade läbikäigust. Miks metsloomad ei kasuta rajatist, mille keskkonnaministeerium heaks kiitis ja Tartu teedevalitsus valmis ehitas?

?Sellest tunnelist põtra läbi sundida on sama mis lehma tuppa ajada,? äigab Kärevere silla juures Ihamaakingu talus elav jahimees Kaarel Pensa pahaselt. Pahaselt seepärast, et Kärevere uus sild ja traataed takistavad loomade liikumist nende igivanal, Alam-Pedja looduskaitseala ja Tartust põhja poole jäävaid metsamaastikke ühendaval rännuteel.

?Sild on loomadele ohtlik ja võõras monstrum, lõks,? ütleb Alam-Pedja looduskaitseala hoidja Einar Tammur Kärevere silla all, kivise põhjaga kõmisevas tunnelis.

Kohalikud loomad on ära õppinud, et Käreverest läbi ei saa, aga läbirändavad mitte. Nemad jooksevad metsast hooga vastu traate, teevad viga endale ja võrkaiale.

Tartu teedevalitsuse juhataja asetäitja Jüri Tomson on juba kolm korda lasknud teemeistril 2640 meetri pikkust, 1999. aasta kevadel valminud, sadu tuhandeid kroone maksma läinud aeda parandada. ?Loomad käivad ikka sealt, kust tahavad,? räägib probleemist väsinud Tomson. ?Keskkonnaspetsialistide suur tarkade nõukogu otsustas selle aia ehitada, meie peame seda korras hoidma.?

Hetkel kuum