Kiviõlis valmis uus briketitehas

19. jaanuar 2001, 13:46

Põhiliselt põlevkiviõli tootmisega tegelev OÜ Kiviõli Keemiatööstus on valmis saanud väikese turbabriketitehase, mis kasutab õlitootmise kõrvalprodukte.

Ettevõtte tegevdirektori Aleksander Saare sõnul saadi briketitootmisüksus valmis detsembris ning seni on tehtud katsetootmist. ?Päris täismahuga tootma veel pole me asunud, sest teeme veel seadistustöid,? ütles kunagisi Oru turbakombinaadi juhte Saar.

Saare sõnul osteti turbapressid Venemaalt Rjazani tehasest, ülejäänud seadmed konstrueeriti ise. Kokku läks briketitehase ehitamine maksma umbes 4 miljonit krooni. Tehase tasuvusajaks on arvestatud 2-3 aastat.

Uues ettevõtte üksuses saab tööd 15 uut inimest. Aasta tagasi taaskäivitatud põlevkiviettevõttes kokku on ametis ligi 450 inimest.

Kiviõli Keemiatööstuse tegevjuhi sõnul on plaanis hakata rajatud seadmetega valmistama 1000 briketti kuus. Esialgu mõeldakse lähitarbijatele Ida-Viru ja Lääne-Virust. ?Pärast seda, kui Oru kombinaat seisma jäi, on Virumaale briketti toodud Tartu lähistelt Sanglast või koguni Pihkvast. Meie loodame hoida hinda madalamal, sest transpordikulud on väiksemad,? rääkis Saar.

Briketi tooraine ostab Kiviõli õlitööstus ASilt Puhatu Turvas, mis võttis mullu mitme aasta järel taaskasutusele Oru turbaväljad.

Briketitehase idee tekkis õlitootjatele sellest, et põlevkivitöötlemisel tekib lisaks õlile ka gaasi, millega köetakse 100protsendiliselt ettevõtte enda väikest soojuselektrijaama. Kuna soojusenergiat jääb ettevõtte vajadustest üle, siis sobivaks peeti kasutada seda palju auruenergiat nõudvas briketivalmistamisprotsessis. Ettevõtte soojusenergiaga kaetakse ka pool Kiviõli linna vajadustest, teise poole katab linn oluliselt kallimalt linna maagaasikatlamaja abil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing