Soe talv tekitab õlitootjatele suuri probleeme

22. jaanuar 2001, 08:33

Soe talv ja masuudi madal hind on viinud Eesti põlevkiviõli tootjate kasumid minimaalseks, kuigi tööstused töötavad endiselt täiskoormusel, kirjutab Postimees.

Nafta kõrge maailmaturuhind ei ole kõikidele Eesti ettevõtjatele halvaks uudiseks. Põlevkivikaevuritele ja õlitootjatele tähendab see tööd ja suuremat kasumit.
Eelmise aasta nafta hinna kõrgseisu tõttu töötasid kõik Eesti õlitööstused täiskoormusel - lisaks varem tegutsenud Eesti Energia ja Viru õlitööstustele käivitati taas Kiviõli õlitööstus ning Viru laiendas tootmisvõimsusi.

Eesti suurima õlitootja Viru Keemia Grupi juhatuse esimehe Janek Parkmani sõnul on õliturul seis viimastel kuudel olnud keeruline, sest nafta hinna kõrgest tasemest hoolimata püsivad masuudi hinnad maailmaturul küllalt madalal. Et põlevkiviõli hinna määrab masuudi hind, püsivad ka õlihinnad madalal.

'Käärid masuudi ja nafta hinna vahel on ebaloomulikult suureks veninud, mistõttu toodame tasuvuse piiri lähedal. Selline olukord ei saa kaua kesta ning tõenäoliselt turg normaliseerub,' ütles Parkman.

Tootjate sõnul on segases turuolukorras süüdi ka soojad ilmad, mis hoiavad hindasid all. 'Soe ilm on ebameeldiv,' ohkas Eesti Energia õlitööstuse direktor Nikolai Golubev. 'Kliendid on seetõttu ettevaatlikud ning enamik mahuteid seisab tühjana. Kui tulevad külmad, siis tullakse ka kohe ostma.'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing