Ettevõtja kulud kasvavad THIst kiiremini

23. jaanuar 2001, 00:00

Eelmise aasta keskmine tarbijahinnaindeksi (THI) kasv oli statistikaameti andmetel 4,0%, detsembrist detsembrini 5,0% ja IV kvartal võrreldes üle-eelmise aasta IV kvartaliga 5,4%.

Ettevõtlussektoris on inflatsioon veelgi kiirem, kuna nn ostukorv ei mõõda näiteks kinnisvara ja maa hinda, üüre, järjest kallinevat parkimist ning tõusvaid riigilõive. Seega on ettevõtliku inimese inflatsioon tunduvalt kiirem kui ametlik THI kasv.

Tootjahinnad tõusid detsembrist detsembrini 6,1%. Seega kallines tootmine rohkem kui müük (tarbimine), kulud tooteühikule edestasid tulusid. Tõsi küll, võrrelda saab ostukorvi järgi tarbimisega ja käibe kasv suurendab kasumi absoluutnumbreid.

Ent ikkagi: kaupade realiseerimise aegu kandub tootjahindade surve edasi tarbijahinnaindeksile ja hinnad võivad spiraali mööda tõusta järgmisele tasandile.

Sama kehtib teenuste pakkumisel. Mõjuriteks on kütuse ja elektrienergia hinna tõus, ehkki osale suurtarbijatest võis elekter ka mõnevõrra odavneda. Keskmiselt elektrienergia siiski kallines. Kütusehinna tõus seab ohtu juba USA naftavarudega majanduse, mis veel Eestist rääkida.

Mis ettevõtjat otseselt mõjutab, on kinnisvara omandamine ja rentimine tootmis-, lao- ning müügipindadeks. Nende hinnad ja üürid on tõusnud aastaga vähemalt 10%. 1993. aasta maa hinnast oleme jõudnud 2001. aasta hinnani, mis on paar korda tõusnud. Kui muutub maa maksustamishind, tõuseb järgmise sammuna maamaksu suurus.

Ettevõtlusega seotud toimingute sooritamise riigilõivud on tõusnud mitu korda. Kui autoga on kesklinnas, ja mitte üksnes Tallinna kesklinnas, asjaajamist, tuleb maksta üpris soolast parkimistasu. Need tariifid ei tõuse protsentides, vaid kordades ? tüüpilised administratiivselt reguleeritavad, konkurentsist väljas hinnad. Võiks retooriliselt küsida: miks pole neid tarbija- või tootjahinna ostukorvis?

Mis seal salata, rohkem kui THI on kallinenud ka ajakirjandus, ju on siis konkurents vähenenud. Koos alampalga tõusuga kerkisid hüppeliselt haldusõigusrikkumiste trahvid. Sisuline paralleel alkoholi üsna suure osakaaluga ostukorvis on olemas. Makromajanduslikult kannustab inflatsiooni intressimäärade langus koos rahapakkumise tõusuga.

Ettevõtjale on tunduvalt langenud sidekulud. Võib prognoosida, et need langevad veelgi. Samas kulutused kroonides sidele suurenevad. Üha rohkem siirdub andmeside internetti. Ehitushinnad on aastaga tõusnud mõõdukalt, 4,2%. Tüüpilise ostukorvi, esmatoidukaupade hinnad, on näiteks tänu säästumarketite levikule langenud, ent piiratud valiku tõttu on hinnalanguse efekt osaline. Sellest aastast langevad ka osa pangateenuste hinnad.

Statistikaametil tuleks mõelda THI ostukorvi kaasajastamisele. Kasvõi plahvatuslikult kasvanud internetikasutus vajab väljundit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing