Alanud aastast doteerib äriklient kodukliendi elektritarbimist vähem

Margit Mikk-Sokk 24. jaanuar 2001, 00:00

Hinnad on kaheosalised: tarbijal tuleb tasuda püsitasu ja energia eest kas põhi- või ajatariifiga. Madalpinge tarbimiskohaga klient saab sarnaselt kodukliendile tasuda ka ainult elektrienergia eest, st kilovatt-tunni arvestuse järgi.

Äriklient peab valikute tegemisel kõigepealt lähtuma sellest, kas ta on kesk- või madalpinge tarbimiskohaga klient. Keskpinge klient maksab elektrienergia eest vähem, kuna Eesti Energia poolt tehtavad kulutused võrkudele on väiksemad kui madalpinge klientide puhul. Kuid see hinnavahe on suhteline, sest keskpinge klient omab alajaama ja peab tegema kulutusi ka alajaama kõrgepingeseadmete korrashoiuks.

Keskpinge klientidele pakub Eesti Energia nelja, madalpinge klientidele kaheksat erinevat hinnapaketti. Sarnaselt koduklientidele on võimalik valida põhitariifiga, ajatariifiga ja püsitasudega pakette.

Kolmanda grupi moodustavad pau?aalkliendid (elektrienergiat ei mõõdeta mitte arvestiga, vaid müüakse amprite järgi). Neilgi on valida kahe võimaluse vahel: kas tarbitakse ühe- või kolmefaasilise ühendusega.

Paketivalikuks tuleb ettevõttel analüüsida oma elektrienergia tarbimist. Milline on elektrienergia kulu kuus, kui palju sellest läheb päeval ja öötundidel, kui suur on peakaitse või kasutatav võimsus keskpingel. Püsitasuga paketid õigustavad ennast suurema elektritarbimise korral. Need on tarbimist stimuleerivad: mida rohkem kasutad, seda odavam on hind.

Firmades, kus töötatakse esmaspäevast reedeni kella 9 ?18, on kõige mõistlikum elektrit tarbida põhitariifiga hinnapaketi alusel. Samuti pole väikestel poekestel, mis on avatud esmaspäevast laupäevani kella 9 ?18 mõtet valida püsitasuga pakette ja kuna öise energia tarbimist ei ole, ei tasu majanduslikult ka kahetariifsele süsteemile üleminek. Nendes ettevõtetes, kus tarbimine on hajutatud (ajas ühtlasem) ja peakaitse paremini koormatud, võivad suurema elektrikulu korral püsitasudega paketid aga arvestatava majandusliku säästu anda.

Madalpinge ärikliendid, kes ise paketivahetuse soovi ei avaldanud, läksid 1. jaanuarist üle analoogsetele uutele hinnapakettidele. Need, kes tasusid siiani tarbitud elektri eest ühetariifse voolumõõtja järgi, hakkasid maksma põhitariifiga hinnapaketi alusel ja need, kes tasusid eraldi nii päeval kui ka öösel tarbitud elektri eest, hakkasid maksma ajatariifiga hinnapaketi järgi. Kliendid, kes maksid tarbijatasu ja põhitariifi alusel, hakkasid maksma püsitasu ja põhitariifiga, need, kellel enne oli tarbijatasu ja ajatariif, hakkasid maksma püsitasu ja ajatariifiga hinnapaketi alusel jne.

Kui seni toimus koduklientide doteerimine äriklientide arvelt, siis uue hinnakujundusega on dotatsioon vähenenud ja madalpinge ärikliendi ja kodukliendi tariifid on ühtlustunud. Eesti Energia prognooside järgi jääb äriklientidele müüdava elektrienergia keskmine kWh hind eelmise aastaga võrreldes samaks.

Vt. ka tabelit: Madalpinge äriklientidele pakub Eesti Energia 8 erinevat paketti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing