Euroopa turul tegutsevad ettevõtted peavad oma tooted nõuetekohaselt märgistama

24. jaanuar 2001, 00:00

Vabariigi Valitsuse 12. detsembri 2000. a määrusega nr 423 kinnitati vastavusmärgi kuju, mõõtmed ja paigaldamise kord. Mis asi on vastavusmärk ehk CE-märk?

Nimetatud tähis on tihedalt seotud ühtse Euroopa turu tekkimisega. CE-märk kui ?kaubapass? peaks kõrvaldama piiritõkked ja kindlustama kaupade vaba liikumise Euroopas.

Tegemist on tootjate poolt kasutatava ühtse vastavusmärgiga, mis näitab, et antud toode vastab Euroopa Liidu direktiividega kehtestatud nõuetele. Direktiivi nõuetele mittevastavaid tooteid ei lubata Euroopa turule. CE tuleneb saksakeelsest lühendist ?GS?? ?geprüfte Sicherheit? ja tähendab kontrollitud ohutust.

CE-märgiga märgistatakse teatud tehnilisi tooteid. Nende hulka ei kuulu mootorsõidukid, farmaatsiatooted, kosmeetika ja paljud laiatarbekaubad, kuigi on olemas ka neid tooteid hõlmavaid Euroopa õigusakte.

CE-märgi kohustusliku kasutuselevõtmise aeg on direktiiviti erinev ja sõltub üleminekuaja kestusest, mille jooksul ei ole veel küllaldaselt müügil CE-märgiga varustatud tooteid. Selle tähtaja möödudes ei saa enam turule minna toodetega, millel ei ole vastavat märki. Näiteks masinaid ei lasta Euroopa turule ilma CE-märgistuseta juba alates 1. jaanuarist 1995. Märk on kohustuslik nii Euroopa siseturul kui rahvuslikel turgudel Euroopas. Tegemist ei ole kinnitusega kvaliteedinõuete täitmise kohta ja seega ei ole CE-märk mõeldud tarbijale, vaid ametivõimudele, kes kontrollivad, kas direktiivi nõudeid on arvestatud.

Direktiivi nõuete arvesse võtmist tõestatakse vastavushindamise protseduuriga. Alati ei nõuta toote kontrollimist erapooletus hindamisorganis. Vastav protseduur tuleb valida toote kohta käivast direktiivist. On rida tooteid, mille puhul tootja antud seletus nõuetele vastavuse kohta on piisav (nt tavalised masinad). Ohtlike toodete puhul on tihti vajalik nn kolmanda osapoole ? volitatud asutuse kinnitus. Need organisatsioonid registreeritakse Euroopa Liidu liikmesriikide poolt ja seetõttu räägitaksegi volitatud organisatsioonidest. Tähtis on, et teatud toote puhul järgitakse direktiivi nõudeid. Tootjal ei ole selles osas valikuvabadust. Kui direktiiv nõuab toote katsetamist, on seda vaja katsetada ning ei saa piirduda ainult kvaliteedisüsteemi sertifitseerimisega. Ka siis, kui tootja on võtnud ühendust mingi sertifitseerimisorganiga, vastutab ta lõpuks CE-märgi kinnitamise eest ise.

CE-märk pannakse kas otse tootele või kinnitatakse sellele sildi abil. Märgi võib panna ka pakendile. Märk peab olema nähtaval kohal, selgelt loetav ja kindlalt kinnitatud. Tihti kuulub CE-märgi juurde veel muid andmeid. Näiteks asjaomase volitatud asutuse registreerimisnumber ja toote kasutamisega või muu tootega seotud teave. Kõrvuti CE-märgiga saab kasutada muid märke, kui need ei tekita segadust CE-märgi kasutamisel. Need võivad olla rahvusstandardile vastavuse märgid ja kaubamärgid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing