Ervin Soon • 23. jaanuar 2001 kell 14:10

Metalliäri piiramine paisutab illegaalset äri

Hiljutised seadusemuudatused metallivarguste vastu ei pruugi vähendada vargusi, vaid viia äri sügavamale põranda alla, nagu näitavad paari aktiivsema omavalitsuse seni ettevõetud sammud.

Jõhvi volikogu võttis eelmise aasta oktoobris vastu põhiseadusega keelatud otsuse mitte väljastada enam tegevuslube nn metallijäätmeid kokku ostvatele firmadele. Kuigi pärast seda varguste arv vähenes, võib tulem jääda ajutiseks.

Ida-Viru politseiprefektuuri korrakaitseosakonna ülemkomissari Herman Piirsalu sõnul kasutati lubade mitteandmise kõrval muidki meetmeid: ?Läksime selleni, et viibisime kokkuostupunktides pidevalt kohal. Ilmselt ei juletud siis enam varastatud metalli tuua ning seetõttu ei olnud ka mõtet nii palju varastada.?

Jõhvi politseikomissari sõnul on metalliga tegelejad otsinud aina uusi võimalusi äri jätkamiseks. ?Leiti näiteks selline võimalus, et metall osteti kokku kõrvalistesse kuuridesse, keldritesse või maamajadesse ning öösel tuli kaubik, mis viis selle maakonnast edasi. Oma reidide käigus avastasime maakonna piiril niimoodi mitmeid vedajaid. Nüüd on aga autojuhid läinud kavalamaks, peites metalli autosse paremini ära,? kirjeldas Piirsalu.

Lisaks sellele leiavad ametlikult metalli kokkuostuga tegelevate firmade juhid, et kui seni ei suudetud mitteametlikke kokkuostjaid kontrollida, siis ei suudeta seda teha ka uue seaduse abil.

Tallinnas on kauplemisluba vaid neljal metalli kokkuostupunktil, kuid asjatundjate hinnangul on mitteametlikke kokkuostupunkte pealinnas 30.

Hetkel kuum