Mobiilikõne eest ei trahvita

Viktoria Korpan 25. jaanuar 2001, 00:00

Asulates pole nädala pärast keelatud mitte ainult mobiiltelefoniga rääkimine, vaid mobiili kasutamine üldse, sealhulgas SMSide saatmine, lugemine, info otsimine jm.

Politseiameti korrakaitse osakonna juhtivinspektor Indrek Sirk ütleb, et kuigi detsembris vastuvõetud uus liiklusseadus, mis keelab sõidu ajal mobiiltelefoni kasutamise asulates, jõustub juba 1. veebruaril, ei ole veel tehtud muudatusi liikluseeskirjas, mis määraksid uue seaduse rikkujatele karistuse.

?Nii kui 1. veebruaril näeb liikluspolitseinik, et linnas sõites autojuht mobiiliga räägib, peatab ta auto ja palub kõne lõpetada,? selgitab Sirk. ?Loodame, et selline õiguslik vaakuum likvideeritakse siiski kiiresti.?

Keegi ei garanteeri aga, et politseiniku palvel kõne lõpetanud autojuht ei hakka numbrit uuesti valima 10 meetrit eemale sõites. ?Inimloomuse vastu ei saa,? tõdeb Sirk. ?Nii nagu turvavöödeta sõitjate puhul ? teda peatatakse, ta paneb turvavöö ette, sõidab edasi ja võtab selle ära.?

Mobiiltelefonide müüjad kinnitavad, et huvi käed-vabad varustuse vastu on viimasel ajal suurenenud.

?Usun, et 1. veebruarist ei muutu käed-vabad seadmete müügis midagi oluliselt, sest need muutused on juba olnud ? pärast selle seaduse vastuvõtmist detsembris hakati käed-vabad seadmeid tunduvalt rohkem ostma,? räägib Eesti suurima mobiiltelefonide müüja ASi Esmofon Magdaleena esinduse juhataja Tanel Toomik. ?Näiteks kevadega võrreldes on olukord kardinaalselt muutunud.?

Toomiku sõnul ostetakse enim pisikesi mitmesajakrooniseid peakomplekte. ?Firmad ostavad hands-free?d kümnete kaupa firma telefonide jaoks, rohkem tuntakse huvi ka kalli autovarustuse vastu,? ütleb Toomik.

?Käed-vabad peakomplekti saab umbes 300 krooniga, ostes autovarustuse koos paigaldamisega tuleb arvestada umbes 3500?4500 krooniga,? nendib Sven Sinisalu telefonipoest Hallo!. ?Kõige lihtsama peavarustusega on aga see häda, et aktiivse kasutamise puhul lähevad nad kiiresti rivist välja. Peaaegu iga poole aasta tagant tuleb seadmeid välja vahetada.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:04
Otsi:

Ava täpsem otsing