Warhol lõi rekordi

Viktoria Korpan 26. jaanuar 2001, 00:00

Eesti Kunstimuuseumi näitustekorraldaja Andres Amos tõdeb, et Andy Warholi tööde näitus oli Rottermanni Soolalao kõige edukam näitus nii külastatavuse poolest ja üks edukamaid näitusi Eestis ka majandusnäitajate poolest.

?Enne näitust mõtlesin, et kui saame 6000 külastajat, siis on hea, kui tuleb 8000 inimest, siis on väga edukas,? sõnab Amos. ?Warholi käis aga vaatamas ligi 21 000 inimest, see on absoluutselt kõige menukam näitus.?

Pilet Warholi näitusele maksis kaks ja pool korda rohkem kui teistele Soolalaos toimuvale näitustele ehk 50 krooni. ?Vaatamata kõrgele hinnale käis rahvast iga päev hommikust õhtuni, see oli enneolematu, et inimesed seisis järjekorras, et pääseda tema töid vaatama. See on erakordne sündmus,? ütleb Amos. ?Tänu sponsoritele olid reklaamid nii Tallinnas kui ka Tartus, Pärnus, Narvas.?

?Ma arvasingi, et Andy Warholi näitus on edukas, kuid poleks osanud arvata, et see on kõige edukam näitus,? ütleb Warholi näituse Eestisse muretsenud USA saatkonna pressi- ja kultuuriata?ee Richard Lundberg.

?Kui saime teada, et selline võimalus avaneb, saatsime Washingtoni telegrammi, et tahame tema töid Eestisse saada,? räägib Lundberg. ?Paljud saatkonnad tahtsid Warholi saada, kuid mitte kõik ei saanud positiivset vastust. Meil on hea meel, et meil õnnestus Warholi Eestis näidata.?

Lundbergi sõnul mängis olulist rolli ka turvalisuse küsimus, sest tegemist on miljoneid väärt koguga. ?Täpset numbrit ei oska öelda, kuid need tööd, mida Eestis näidati, on kindlustatud mitme miljoni dollari peale,? sõnab Lundberg. Terve tuuri korraldamise maksumus on Lundbergi sõnul 0,6 miljonit dollarit ehk üle 10 miljoni Eesti krooni, kulutused maksab kinni USA pool.

Merilyn Monroed, Jackie Kennedyd ja kuulsaid supipurke sai või saab näha veel Lätis, Leedus, Moskvas, Peterburis ja Slovakkia pealinnas Bratislavas. ?Peterburis toimub Warholi näitus Ermitaa?is, tema on esimene 20. sajandi teise poole kunstnik, kelle töid Ermitaa?is eksponeeritakse,? räägib Lundberg uhkusega.

?Mulle meeldib pop-kunst, Andy Warhol ja Roy Lichtenstein on mu lemmikkunstnikud,? räägib ASi Helmes juhatuse esimees Jaan Pillesaar. ?Warhol on 20. sajandi üks suuremaid kunstnikke, varem olen tema töid vaid kataloogidest näinud ja läksin näitusele kohe, kui see avati.?

?See on ime, et Warhol Eestisse üldse toodi, aga võinuks veel mõni tema kuulus töö olla, näiteks Merilyn Monroe huuled,? sõnab Pillesaar.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing