Kuivõrd mõjutavad Elcoteqi probleemid Eesti majandust?

29. jaanuar 2001, 00:00

Sellest, et Ericsson müüb mobiilitootmise maha, on räägitud vähemalt aasta. Silt uksel vahetus ? Flextronics ostab tootmise ära ja suure tõenäosusega jätkab mobiilide tootmist. Silte vahetatakse üsna tihti, kuid siin pole suurt vahet, kes on omanik. Sellest uudisest ei ole mõtet teha ennatlikke järeldusi, mina küll ei näe mingit põhjust seetõttu veel kella lööma hakata. Kui oleks näiteks selline uudis, et telekommunikatsioon üleüldiselt langeb täielikku kaosesse, võiks järeldada, et see mõjutab meie majandust tugevalt. Tarkonit reedene uudis otseselt ei mõjuta. Teeme koostööd ka Flextronicsiga. Minu arvates ei tuleks võimendada negatiivseid emotsioone, mis on seoses selle uudisega tekkinud, pigem kahjustab just see Eesti majandust.

Eesti puhul kanduvad Elcoteqi-suguse suure ettevõtte probleemid üle ka majandusse, kuna olulise osa majanduskasvust annavad 10 suuremat ettevõtet. Siiski pole Eesti riskid nii suured kui Lätis, kus 25% majandusest moodustab naftatransiit Ventspilsi sadama kaudu. Ericssoni probleemide põhjus võib olla see, et telefone vahetatakse üha vähem välja. Lääne-Euroopas ja USAs on telefonide müügil tähtis ümbervahetamine uue mudeli vastu, kuna paljudel on telefon juba olemas. See pärsib turu kasvu. Seevastu Aasias ostavad paljud oma esimese mobiiltelefoni, mistõttu turg kasvab kiiremini. (U-plaza, 26.01.)

Ma arvan, et selles uudises ei olnud midagi sellist, mida Elcoteq eelnevalt ei teadnud. Elcoteq tegeleb allhankega, majanduses on allhankega seonduv probleemistik kogu aeg olnud ja see on teada ? suur osa majandusest ju põhinebki allhankel. Kui mõni suur korporatsioon otsustab toote lõpetada, siis võib meie ettevõte olla käpuli ja turg kadunud. See on see situatsioon, mis üldmajandusstruktuuris pikalt enam kesta ei tohiks ? tuleks minna edasi oma toodete arendamisele. See on ainukene võimalus, kuidas saaksime tervet protsessi kontrollida, keegi ei saa meie eest otsustada, kas lõpetada tootmine või mitte.

Elcoteq puhul võib öelda, et nemad on eesrindlikud, nad on hakanud juba eelnevalt riske vähendama, nad on toonud oma tootearendusüksuse Eestisse. Teisalt on nende ekspordi osa suur koguekspordis, samas aga konkreetne raha hulk, mis sellest riiki tuleb, on allhanke tõttu suhteliselt väike. Majanduse seisukohalt ei löö ka võimalik negatiivne stsenaarium mingeid struktuure segi. Me ei ole Elcoteqiga nii oluliselt seotud, kui on näiteks Soome majandus Nokiaga, see mõju pole võrreldav. Pealegi, Elcoteq ei ole kaotanud oma konkurentsivõimet, seda tegi Ericsson. Neid oskusi ja teadmisi, mis Elcoteqil on, saab väga oskuslikult ära kasutada uute toodete tootmiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing