Saksamaa nõuab veoautojuhtidelt viisat

30. jaanuar 2001, 00:00

Saksa transpordiministeerium teatas, et Eesti veoautojuhtidele kehtestati Euroopa Majandusühenduse liikmesriikide vahelisel veol viisanõue.

Viisakohustus kehtib autojuhtidele, kes veavad kaupa Saksamaalt Euroopa Majandusühenduse liikmesriiki või vastupidi. Seda tõlgendatakse kui töötamist Saksamaal ning viisavabadus ei kehti. Transiidil Saksamaa kaudu viisat ei nõuta. Viisa saab Saksa saatkonnast, kuhu tuleb esitada:

 • CEMT loa originaal või kinnitatud koopia;
 • partnerfirma kutse;
 • Eesti transpordifirma kirjeldus kaupade liikumise kohta Saksamaalt kolmandasse ELi riiki ja vastupidi;
 • passi koopia;
 • tervisekindlustuse koopia (tervisekindlustus peab olema kehtiv kogu väljastatava viisa kehtivuse ajal);
 • dokumentide läbivaatamise tasu 400 krooni.

Viisa väljastamise otsustab Saksamaa välisesindus siseriikliku ametkonna nõusolekul. Kuna otsuste tegemisse on kaasatud ka siseriiklikud ametkonnad, tuleb taotluse läbivaatamise ajaks arvestada vähemalt kaks kuud. Viisa puudumisel vedu katkestatakse, lisaks tuleb arvestada suure rahatrahvi või vabadusekaotusega ning sissesõidukeeluga Saksamaale.

Sarnane kord kehtib Horvaatia, Läti, Leedu, Poola, ?veitsi, Slovakkia, Sloveenia, Tsehhi ning Ungari autojuhtidele.

Viisat ei ole vaja:

 • kui teostate vedu ettevõttele, mille asukoht (vähemalt filiaal) asub riigis, kus sõiduk on registreeritud;kui veate kauba ainuüksi Euroopa Majandusruumi piirkondadesse sisse ja jälle välja;
 • kui kasutate Saksamaad ainult transiidiks.

Teisisõnu, viisat ei ole vaja ainult siis, kui kaubad, mida Saksamaal peale või maha laadite, ei pärine mõnest Euroopa Majandusruumi riigist või ei ole mõne selle riigi jaoks mõeldud. See regulatsioon kehtib ainult siis, kui Saksamaal viibimise aeg ei ületa 12 kuu jooksul kokku kolme kuud.

Nimetatud juhtumi korral olete Saksamaa jaoks viisakohustuslane, kuna teete Saksamaal tööd ja ei teosta enam lihtsalt viisavaba külastust. Seega peate enne Saksamaale sissesõitu üles otsima oma riigis asuva Saksamaa välisesinduse ja seal avaldama, millist liiki kaubavedu te soovite teha. Saksamaa välisesindus väljastab sõidu eesmärgile vastava viisa. Siiski puudub teil viisa kohta seaduslik õigus. Viisa väljastamise otsustab vastav välisesindus siseriikliku ametkonna nõusolekul (Välismaalaste amet). Vedudeks vajalik CEMT luba tuleb viisa taotlemisel esitada originaalina või tõestatud koopiana.

Kui töötate mõnes sellises ettevõttes, millel on asukoht Euroopa Majandusruumi riikides ja sõiduk on ka seal registreeritud, ei ole teil Saksamaa jaoks vaja mingit eriviisat, kui:

 • te ei tööta välismaal 12 kuu jooksul kokku üle kolme kuu;
 • teil on olemas selle maa, kus asub nimetatud ettevõte ja kus on registreeritud teie sõiduk, elamis- ja tööluba. Kui teil on näiteks prantsuse tööluba, siis peab sellega kaasas olema saksakeelne kinnitatud tõlge. Kindlasti peab jälgima, et tööluba oleks väljastatud samal maal, kus on väljastatud ka elamisluba.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 11:04
  Otsi:

  Ava täpsem otsing