Ülo Toomsalu • 30. jaanuar 2001 kell 6:15

Eesti Pank hoiatas tarbimisbuumi eest

Liisingufirmade portfelli maht kasvas mullu 49 protsenti, ulatudes aasta lõpuks 8,815 miljardi kroonini. Sellise kasvu jätkumine rikuks Eesti Panga hinnangul laenuturu tasakaalu, kirjutab Postimees.

Kuigi laenuturu kasv jääb alla 1997. aasta rekorditele, võib ka praegune tarbimisbuum keskpanga hinnangul rahaturu tasakaalu kergelt haavata. Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna juhataja Ilmar Lepik ütles eile Liisingühingute Liidu korraldatud teabepäeval, et laenumahud on arvestades turu võimalusi praegu jõudmas tasakaalu piirini.

?Mullu kasvasid pangalaenude ja liisinguportfellid kokku 30 protsenti ning ka jaanuar näitab ligikaudu samasugust tulemust,? rääkis Lepik. Tema hinnangul ei saa makromajandusnäitajaid arvestades niivõrd kiire kasv ilma tagasilöökideta kaua kesta.

Eesti Liisingühingute Liidu (ELL) tegevdirektori Reet Hääle kinnitusel õppisid liisingufirmad 1997. aasta valusatest õppetundidest, kus paljud liisingukliendid ei suutnud oma soetatud vara eest maksta, ning on praegu laenamisel tunduvalt konservatiivsemad.

?Prognoosime tänavu siiski vaid kümneprotsendilist kasvu,? lisas Hääl. Liisinguga vara soetajatele lisab kindlust aga see, et viimastel aastatel on suuremad liisingufirmad läinud välisomandusse.

ELLi andmeil kasvas liisingu uusmüük 2000. aastal 41 protsenti, uusi lepinguid sõlmisid liisingufirmad 4,569 miljardi ulatuses. Tänu kinnisvaratehingutele on liisinguportfellis oluliselt suurenenud järelmaksuga müügi osakaal.

Jätkuvalt suurim on portfellis sõidukite osakaal, mis kasvas 1999. aasta 28,3 protsendilt 28,98 protsendile. Hääle kinnitusel on siin veel Euroopa keskmisega, mis ulatub 32 protsendini, kasvuruumi.

Hetkel kuum