Kuidas soodustada ettevõtete arengut?

01. veebruar 2001, 00:00

Riik ei ole sekkunud ettevõtluses tehtavatesse otsustesse. Inimesed, kes opereerivad oma rahaga, teavad paremini, kuhu investeerida, kuidas toimida. Ei istu ju valitsuses kunagi mingid geeniused, kes peavad langetama ainuõigeid otsuseid. Liberaalne majanduspoliitika on olnud õige.

Ettevõtjaid, eriti neid, kes tegutsevad väljaspool Tallinna, kimbutab tööjõu puudus. Valitsuse ülesanne on parandada olukorda tööjõuturul. Valitsuse õlule jääb suuresti tööjõu koolitus, ehkki ega ettevõttedki sellest ülesandest priiks ei saa. Valitsus ei hakka kinni maksma äpardunud ettevõtmisi, aga võimalused julgete äriideedega ja ausatele inimestele peavad olema. Valitsuse ülesanne on luua ettevõtlusele soodne keskkond.

Meie tegevuse võib jagada kaheks ? majanduspoliitiline tegevus ja reaalsed äriteenused. Meie juristide silmade alt käivad läbi pea kõik seaduseelnõud. Nad annavad neile hinnangu, kuulavad, mida arvavad ettevõtjad ? mida tuleb eelnõudes parandada. Põhilised teemad, mida me vaatame, on maksuseadused, asja- ja võlaõigus. Samuti väliskaubandus on meie kompetentsis. Eraldi peaks välja tooma kutsereformi, mis peaks olema abiks ettevõtjale töötaja töölevõtmisel ning ka riigile kutsehariduse suunamisel. Dialoog valitsuse ja parlamendiga on läinud tulemuslikumaks ? ettevõtjate häält võetakse üha rohkem kuulda.

Ettevõtjad ise on selleks päris palju teinud. Ettevõtlusorganisatsioonide poolsest toetusest ei ole minul viimase kümne aasta jooksul küll mingit aimu olnud. Kas nad on olemas või mis nad üleüldse teevad. Ja ei ole ma neist ka eriti puudust tundnud. Aita ennast ise ja aitab sind ka jumal, öeldakse selle kohta.

Riik aga peaks ettevõtluse printsiibid märksa lihtsamalt formuleerima. Praegu on FIEde ja teiste ettevõtete vahe liiga suur. Võiks üldse soodustada FIE tegevust, sest ta on niivõrd suure vastutusega ? mitte kaikaid kodaratesse loopida nagu siiamaani. Ent see hakkab paranema.

Me oleme siiski nii noor riik ja ettevõtluse alustamine on siiski natuke raskeks tehtud tänu uuele äriseadustikule. On ettevõtlikke inimesi küll, kes hea meelega teeks midagi. Aga nad ei suuda alustada, sest alustamine on juriidiliselt keerukas ja kallis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing