Keskpankadel olid intresside päevad

Tõnis Oja 02. veebruar 2001, 00:00

Dollar kukkus eile nädala madalaimale kursile pärast USA Föderaalreservi otsust alandada baasintressi 0,50 protsendipunkti võrra 5,50 protsendini. Aasta esimese kuuga on Föderaalreserv baasintressi kokku alandanud 1 protsendi võrra, mis on agressiivseim intressikärbe alates 1999. aasta detsembrist. Eelmine intressikärbe toimus 3. jaanuaril. Analüütikud ennustavad, et järgmine intresside langetamine võib toimuda veel enne järgmist Vabaturu komitee korralist koosolekut, mis toimub 20. märtsil. Arvatakse, et juuniks on USA keskpanga baasintress praegusest veel 0,75 protsenti madalam.

Euroopa keskpank seevastu jättis erinevalt oma ookeanitagustest kolleegidest baasintressid muutmata. Enim jälgitav refinantseerimismäär jäeti 4,75 protsendile, laenuintress 5,75 protsendile ning deposiidiintress 3,75 protsendile.

Aasta algusest on dollari ja euro hoiuseintresside vahe kahanenud rohkem kui poole võrra 70 baaspunktini, mistõttu eurohoiused muutuvad dollari omadest järjest atraktiivsemaks. Kuna väärtpaberiturgudel oli pooleprotsendilise intressikärpega arvestatud juba varem, võib arvata, et raha väljavool USAst võib järjest kiireneda. Seega võib lähiajal oodata euro jätkuvat tugevnemist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing