1 veebruar 2001

Põllumehed said oma arvutiprogrammi

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Keskus (PRIK) lõi põllumeestele mõeldud arvutiprogrammi VISSU, mille abil tootjad saavad analüüsida oma karja ja selle arenguvõimalusi.

VISSU on loomaomanikele, tõuaretajatele, nõustajatele ja aretusorganisatsioonidele suunatud Interneti rakendus juurdepääsuks andmebaasis salvestatud veiste jõudluskontrolli- ja põlvnemise andmetele. Jõudluskontrolli all on praegu 103000 lehma, see on 80 % Eesti piimakarjast.

Lähikuudel on Põllumajandus-Kaubanduskoja soodusarvutite kampaania käigus endale arvuti muretsenud 2500 põllumajandustootjat.

VISSU võimaldab loomi omavahel võrrelda ühe või teise majanduslikult kasuliku näitaja suhtes. VISSU programmi abil saavad tootjad kodulaua tagant lahkumata mõõta oma karja piimajõudlust, rasva ja valgu protsenti ja muud ning ning saada nõuandeid.

VISSU abil saab tõhustada ja lihtsustada piimakarjakasvatajate karjakontrolli pidamist. Siiani on piimatootja saanud kogu informatsiooni paberkandjal, millest konkreetsete andmete leidmine on tülikas ja aeganõudev.

PRIKi direktori Toomas Murulo sõnul on VISSU välja töötatud koos piimatootjatega ja sel on juba 275 kasutajat üle Eesti, potentsiaali on palju rohkem - kõik need hiljuti arvuti soetanud 2500 põllumeest.

VISSU programmiga saab tutvuda aadressil www.reg.agri.ee

Hetkel kuum