Daytrading kogub üha rohkem populaarsust

Romet Kreek 05. veebruar 2001, 00:00

?Daytrading näib muutuvat üha populaarsemaks. On üllatav, et nii riskantne spekuleerimine on meelitanud nõnda palju investoreid,? tunnistas uurimuse üks läbiviijatest Tampere Polütehnikumi õppejõud Toni Männistö.

Daytrading on aktsia päevasiseste hinnatõusude ja languste peale mängimine ehk siis päeva jooksul tehakse aktsiaga mitu tehingut.

Hiljuti Tamperes tehtud põhjanaabrite investeerimiseelistuste uuringus küsitleti investoreid, kes eelmisel aastal tegid päevasiseseid tehinguid vähemalt kolmel päeval kuus.

Uuringu tulemusel selgus, et regulaarse päevasisese kauplemisega tegeleb vähem kui 10 protsenti küsitletutest, päevasisesest kauplemisest elatuvaid investeerijaid on 0,3 ehk tuhandest küsitletust vaid kolm.

Männistö sõnul pärsib päevasisest kauplemist Soomes reaalajas noteeringutele ligipääsu puudumine.

Ühendriikides on investoritel võimalus näha ostu- ja müüginoteeringuid reaalajas, mille põhjal saab edukamalt ennustada aktsia hinna edasist liikumist.

?Juhul kui USA kogemus kandub Soome, kasvab online-investeeringute populaarsus veelgi,? lausus Männistö.

?Keskmine päevavõit on suurem kui keskmine kaotus, mis kinnitab päevasisese kauplemise tulusust. Siiski näitavad Ameerika uurimused, et päevasisene kauplemine on vähem tulus tegevus kui pikaajaline investeerimine,? teatas Männistö.

Toni Männistö hinnangul muutuvad tehnoloogia täiustumisega üha olulisemaks maaklerite nõustamisteenused, mis lisavad investorite jaoks väärtust.

Soome tüüpiline daytrader on suurte sissetulekutega, keskealine mees, kes elab Helsingis või selle lähedal. Tal on varandus ja korralik haridus. Iga viies daytrader saab aastas maksustatavat tulu vähemalt miljon Soome marka (2,63 mln krooni). Kolmandikul peredest on investeeritud aktsiatesse ja fondiosakutesse rohkem kui miljon Soome marka.

Põhjanaabrite uuringu kohaselt eelistavad päevasisesed kauplejad tehnoloogiaaktsiaid. Keskmine tehingu suurus on 7000 eurot (umbes 110 000 krooni). Enamikul päevasisese kauplemise harrastajatest on ka pikemaajalised investeeringud. Üle poole kauplejatest tegeleb rahakeerutamisega töö juures. Uuringu kohaselt langetavad investorid tehingu teostamise otsuse tuginedes ootustele, firma toodete paremusele, tootearendusse tehtud investeeringutele ja firma juhtkonna reputatsioonile.

Firma juhtkonna optsioonidega (tuletistehingutega) tasustamise skeemid ja ettevõtte keskkonnasõbralikkus ei mõjuta eriti daytrader?ite investeeringuvalikut.

Küsitlus postitati üle 2800 väikeinvestorile eelmise aasta suve alguses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing