Kuidas leevendada suurte ootamatute koondamiste mõju?

05. veebruar 2001, 00:00

Maailmas koondavad nt internetifirmad. Ootused olid suuremad ? oli buum, nüüd on realism. Retsepti selle vastu ei ole . Alati on tõusud ja langused, buumid ning pohmell pärast seda. Ameerikas arvati, et uus majandus likvideerib majanduse tsüklilisuse. Oli tõus ja kasv ? nüüd koondatakse. Ei ole maailma targad mõelnud välja rohtu tsüklilisuse vastu. Aeg-ajalt lähevad mõned firmad pankrotti ja inimesed kaotavad töökohad. Mõned firmad aga laienevad ja vajavad uut tööjõudu.

Samas tundub, et tööpuudus kasvab. Siin on tõsisemad asjad ? tehniline areng üldiselt kaotab töökohti. Tootmises on raske töökohti juurde luua. Tootlikkus lihtsalt suureneb. Töökohti tekib juurde vaid teeninduses. Võite kilgata rõõmust, sest Radisson avas hotelli, kus pea iga külastaja kohta on üks teenindaja. Samuti avati Kuressaares uus sanatoorium. Selliseid töökohti tuleb juurde. Seal masinad ei aita, on vaja inimesi.

Töökuulutusi vaadates on tegemist järjest süveneva struktuurse tööpuudusega. Inimeste kvalifikatsioon ja tööjõu vajadus ei lange kokku. Siin on üks retsept ? täiskasvanuhariduse ja elupideva õppe kontseptsiooni toimimine. See eeldab ka, et on selge, kust seda rahastatakse, kes missuguse panuse annab ? kui palju jääb inimese enda, mis tööandjate kanda, mis riigi kanda.

Praegu saame töötuksjäänuile anda lühiajalisi kursusi, aga vahel on inimese kvalifikatsioon täiesti vananenud ja lühiajaliste kursustega on seda raske korrigeerida. Õppimine peab toimuma pidevalt, ka siis, kui sa veel töötad, pead ennast täiendama. N-ö põllulejäämine võib tekkida ju ootamatult, nagu Elcoteqigi puhul. Inimesed peavad selleks kogu aeg valmis olema ? täiendõpe peab olema pidev. Siin aga ei ole ainult rahastamise, vaid ka mentaliteedi küsimus. Hulk inimesi ei pea seda vajalikuks, niikaua kui neil töö on.

Koondamiste puhuks saab ette näha punktid kollektiivlepingus ? millised on töötajate garantiid. Teine asi tuleb otse seadusesse. Töötuskindlustuse seadus tuleb parlamendis esimesele lugemisele. Kui see võetakse vastu, on inimesel mingisugune garantii, et kui ta töötuks jääb, on tal õigus mõnevõrra suuremale rahale kui tänane töötu abiraha. Ja ega ausalt öeldes palju muud teha ei olegi.

Maailmamajanduse osaks olemine ? sellel on palju positiivseid külgi. Aga see, mis praegu Elcoteqi puutub, on üks maailmamajanduse osaks olemise negatiivne ilming. Ja muud ei ole ? kas töötaja ise on tööandjaga koondamiste puhuks garantiid kokku leppinud, või teine abinõu on töötuskindlustuse seadus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing