Tallinna tänavavalgustus ehmatab rüüstajaid häirega

Inno Tähismaa 05. veebruar 2001, 18:10

Tallinna tänavavalgustuse uus häiresüsteem on vähem kui kahe kuuga peletanud kõik õuelampe kustutada soovinud autovargad, sest kilbi lõhkumine toob kaasa valju häiresignaali, kirjutab EPL Online.

?Eelmisel aastal sai Tallinn tänavavalgustuse vargustes ja rüüstamistes üle poole miljoni krooni kahju. Tavaliselt läksid vargad elektrikappi sisse, et piirkond pimedaks ja siis autod tühjaks teha,? ütles Tallinna Tänavavalgususe hooldusfirma KH Energia-Konsult juht Heino Harak.

Haraku sõnul näeb dispetsher nüüd, missugune kapp ?karjuma? hakkab. Tänu aastavahetusel juurutatud uuele juhtimissüsteemile tulevad tänavavalgustuse suuremad avariid hetkega dispetsheri monitorile. ?Varem saime avariidest teada alles siis, kui kellelgi kannatus katkes,? ütles Harak.

Pärast side parandamist on Tallinnal maailmas ainulaadne süsteem, mis lubab kogu linna tänavavalgustuse sisse või välja lülitada nelja minutiga. ?Sisuliselt tähendab see ühte nupuvajutust. Varem juhtisid sama süsteemi 400 fotosilma,? ütles valgustuse hooldusfirma juht.

Tallinnas on üle 31 000 tänavavalgutuslambi. 2005. aastaks kasvab lampide arv 45 000-ni ning valgustatakse ka need sada kilomeetrit tänavaid, mis praegu on öösel pimedad. Tänavu vahetatakse uute vastu umbes 8000 vana valgustit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing