Globaalne majanduse jahtumine mõjutab eksporti

Viktoria Korpan 06. veebruar 2001, 00:00

Võrreldes 1999. aasta sama perioodiga kasvas eksport mullu detsembris ligi 1,7 miljardi krooni võrra peaaegu 5,5 miljardile kroonile. Eesti Ekspordiagentuuri peadirektori Lea Kroonmanni hinnangul ei ole aga sama võimsat kasvu 2001. aastal oodata.

?Aasta esimesel poolaastal ei ole seda veel märgata, aga teise poolaasta jooksul ootame ekspordi vähenemist küll,? prognoosis Kroonmann. ?Globaalne majandusjahtumine mõjutab ka Eestis ja aasta perspektiivis pole ekspordi kasvu oodata.?

Balti riikide suurima IT-kontserni ASi MicroLink juhatuse liige Antti Aasma ütles, et võrreldes eelmiste aastatega on MicroLinki arvutite eksport tänavu vähenenud. ?See on tingitud eeskätt sellest, et Lätis hakkas tööle arvutitehas, varem oleme Lätti tarninud Eestis tehtud arvutid,? rääkis Aasma.

Seevastu tekstiilitööstuse suurim eksportöör Kreenholmi Valduse AS ekspordi mahu vähenemist ei ennusta. 5000 töölisega tekstiilitootja Kreenholmi peadirektor Meelis Virkebau on prognoosinud, et ettevõttel tuleb tänavu rekordiline ekspordiaasta, 2001 a ekspordimahuks kujuneb 1,2 miljardit krooni ja kogu toomismaht tuleb 1,33 miljardit krooni.

Mullu eksportis Kreenholm 1,1 miljardi krooni eest, kogu tootmismaht oli 1,24 miljardit krooni. Detsembris moodustas tekstiili eksport ligi 9 protsenti koguekspordist.

Ligi pool Eesti ekspordist eelmisel aastal moodustasid masinad, seadmed ja elektroonika, novembriga võrreldes kasvas elektroonika osa ligi 7 protsendi võrra. Suurim osa elektroonika väljaveost tuleb Soome kontserni Elcoteq Tallinna tehasest. Seoses Elcoteqi suurkliendi Ericssoni mobiiltelefonitootmise väljaviimisega võib analüütikute hinnangul ekspordimahu kasv jääda ligi kümnendiku võrra väiksemaks, kui varem prognoositud.

Mullu detsembris tõusid puit ja puidutooted eksporditavate kaupade seas teisele kohale, puidu osakaal oli Eesti ekspordis 9,6 protsenti.

Eesti suurima saeveski, ASi Imavere Saeveski tegevdirektor Peedo Pihlak ütles, et tema juhitav ettevõte ekspordilangust käesoleval aastal ette ei näe.

?2001. aastaks prognoosime ettevõttele kolm protsenti käibekasvu ja ootame 650 miljoni kroonist käivet,? sõnas Pihlak. Imavere Saeveski 2000. aasta käive oli 630 miljonit krooni.

?Puidusektoris oli väga hea aasta, majandusseis oli hea ja tarbimine oli suur,? lisas Pihlak. ?Aga turuhinnad läksid alla, sest tootmine oli ikkagi suurem kui nõudlus.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing